Yemen’deki savaşta binlerce çocuk suya erişememekten ölüyor

1015073429Yemen’de sürmekte olan iç savaşta yüzbinlerce çocuk beslenme yetersizliğinden, milyonlarca insan ise temel sağlık ve su hizmetlerine erişememekten mağdur olmuş durumda.

Şii muhalif grup Husilerle, Suudi Arabistan destekli hükümet arasında yıllardır süren gerginlik ve silahlı çatışmalar son bir yıldır iç savaşa dönmüştü.

Yemen 1994’te bir iç savaşa sürüklenmişti. 2004 yılında ise diktatörlük rejimine duyulan öfke ayaklanmaya dönüşmüştü. 2011 yılında ise Orta Doğu ülkelerinde başlayan Arap Baharı Yemen’i de etkiledi. Başkent Sanaa’daki Değişim Meydanı’nda başlayan gösteriler 300’e yakın örgütü bir araya getirdi. Sünni grupların yanı sıra Husiler ve güneydeki ayrılıkçılar da ayaklanmaya katıldı. Rejim  ise göstericilere karşı şiddet kullanmayı seçmişti. Yine de ülke başkanı kaçmak zorunda kalarak Suudi Arabistan’a yerleşmişti.

Ülkede bir türlü durulmayan sular yeniden şiddetli bir iç savaş evirildi. 2015 yılından beri Suudi Arabistan, Yemen’deki rejimi kurtarmak için ülkeye askeri müdahalede bulunuyor.

LocationYemen

Savaş her zaman olduğu gibi en fazla çocukları ve diğer sivilleri vuruyor. UNICEF raporuna göre her gün ortalama 6 çocuk savaş nedeniyle yaşamını yitiyor. Bugüne kadar 934 çocuk ölürken, 1356 çocuk da yaralandı. Bu ölüm ve yaralanmaların %63’i Suudi savaş uçaklarının attıkları bombalar nedeniyle gerçekleşti.

Savaş, hastahaneleri, okulları ve ülkenin altyapısını yok ediyor. İşsizlik ve yoksulluk temel sağlık hizmetlerine erişimi engelliyor. Sivil halk temiz suya erişimde büyük sıkıntı yaşıyor ve sonucunda salgın hastalıklar artıyor. Temiz içme suyuna ulaşmanın zorlukları bir yana temizlik için ve özellikle hasta ve yaralılar için gereken hijyeni sağlamada yaşanan sorunlar en çok bebekleri ve çocukları etkiliyor. UNICEF geçtiğimiz yıl 5 yaş altı 10.000 çocuğun temizlik ve beslenme sorunu kaynaklı olarak  önlenebilir hastalıklardan yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Kaynak: Reuters