Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları su ve hıfzıssıhha hizmetlerinin geliştirilmesinin Latin Amerika ve Karayipler’de ortaya çıkan Zika virüsü salgını ile mücadelede en iyi çözüm olabileceğini söylediler.
Cuma günü yaptıkları açıklamada uzmanlar bu gibi hayati unsurların, yüksek teknolojili çözümlerin gölgesinde kalmaması gerektiğini söylediler.
Güvenli içme suyu ve hıfzıssıhha konusunda BM Özel Raportörlüğü yapan Léo Heller “Steril sivrisinekler üretebilir veya gelişmiş internet araçları kullanarak küresel verileri haritalayabiliriz, fakat unutmamalıyız ki bugün [bölgede] 100 milyon kişi hala temiz hıfzıssıhha sistemlerine ulaşamıyor ve 70 milyon kişinin konutlarına su boru hattı ulaşmıyor.” diye konuştu.
Zayıf hıfzıssıhha sistemleri ile şuan ki dang humması [sivrisinek kaynaklı başka bir virüs], sarı humma, chikungunya virüsü da dahil sivrisinek kaynaklı Zika virüsü salgını arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çeken Heller şöyle konuştu: “Bu sorunla mücadele etmenin en etkin yolu bu tür yetersiz kalmış hizmetlerin geliştirilmesidir.”
Heller, bölgenin su için BM Binyıl Kalınma Hedefi’ni (BKH) 2010 yılında gerçekleştirdiğini ancak teknolojik gelişmelerin hala hedeflere ulaşamadığını belirtti.
Hıfzıssıhha konusunda BM, BKH hedeflerine ulaşılamadığını ve üç milyon insanın hala açık alana dışkılama gerçekleştirdiğini açıkladı.
Heller “Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi çerçevesindeki ilgili hedefler açısından daha dar tanımlamaların yapılması sebebiyle bölgede güvenilir suya ulaşma ve hıfzıssıhha yetersizliği konusunda oldukça dramatik sonuçların ortaya çıkacağı” uyarısında bulundu.
“Yayılmakta olan küresel sağlık krizi karşısında yaşamları kurtarabilmek için bölgedeki hükümetlerin su ve hıfzıssıhha koşullarını geliştirmeyi hızlandırması gerekiyor. Bu özellikle en zor durumdaki halklar için geçerli” diye uyardı.
Yeterli konut üzerine Özel Raportörlük yapan Leilani Farha insanların yetersiz yaşam ve konut koşullarına sahip olduğunda, güvenli şekilde sağlanmış su hizmetine de ulaşamadıkları yerlerde, suyu güvenli olmayan yöntemlerle depoladıklarını ve bunun da sivrisinekleri çektiğini söyledi.
Farha, “Bunun yanı sıra, atık suyun açık kanallara karıştığı ve güvenli olmayan çukurlarda bertaraf edildiği yerlerde kötü hıfzıssıhha sistemleri, suyun durgunlaşmasına ve uygun olmayan konutlaşmaya neden oluyor. Bu da sivrisineklerin üremesi için mükemmel bir ortam sağlıyor.” Dedi.
Kaynak: Jamaica Observer
Çeviren: Özdeş Özbay