Kaynak: ÖzgürKocaeli, 10 Mart 2016
Kandıra’da yapılacak olan Sungurlu Barajı ile ilgili Akçaova Köyü’nde halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan’ın da katıldığı toplantıda DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, DSİ 14. Bölge Müdür Yardımcısı Dr. Celaleddin Ensar Şengül, DSİ Genel Müdürlüğü Yeniden Yerleşim Şube Müdürü Mehmet Baluken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü İskan Dairesi’nden Yurdagül Saltık tarafından halk proje hakkında bilgilendirildi.
VATANDAŞIMIZI MAĞDUR ETMİYORUZ
Baraj projesi ile ilgili sunum yapan DSİ 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, “Ana ilkemiz vatandaşımızı yanımıza almak. Karşımıza alarak hiçbir projeyi DSİ olarak yürütmüyoruz. Vatandaşımızı mağdur etmiyoruz. 2014 yılında İstanbul’da ciddi bir kuraklık oldu. Sakarya’dan su temini yapıldı. Üst üste yaşanan kuraklıklar şunu gösterdi. İstanbul’da suyun sorun olacağı 2014 yılında ortaya çıkmış oldu. Osmangazi ve Sungurlu barajlarının bulunduğu Yeşilçay havzası diyoruz. Sungurlu deresi taşkınlar yapıyor. Bu derenin ıslah edilmesi lazım Bu barajı yaptığımızda derede ıslahına gerek kalmıyor. Sungurlu barajının 2016 yılı fiyatları 192 milyon 500 bin TL. Dere ıslahı bedeli ise 118 milyon TL. Göksu deresi taşkın yönünden daha ciddi sıkıntıları var. Osmangazi yaptığımızda 165 milyon TL. Göksu deresinin 8 km ıslahı 110 bin TL tutuyor.
GÜNÜN RAYİÇ BEDELİ ÖDENECEK
Sungurlu Deresi taşkın anında çevreye ciddi zara veriyor. Barajı yaptığımızda bu zarar engellenecek. 301 milyon metre küp su verecek. İstanbul yıllık 2,5 milyon metre küp su kullanıyor. Baraj projesi İstanbul ve Kocaeli illeri Şile ve Kandıra ilçeleri ile sınırındadır. Barajdan Akçaova ve Teksen köylerinin yerleşim ve arazisi etkileniyor. Kalem, Geredeli, Yağcılar, Avdan, Gubuzcu, Gebeşler, Çavdar, Selametli köylerinin az bir alanları etkilenecek. 10 yerleşim yeri etkileniyor. 2016 yatırım programı resmiyet kazanmadı. Programa girdiğinde inşat ihalesi yeniden yerleşim eylem planı hazırlanacak. Devlet eliyle veya kendi olanakları ile iskan seçenekleri var. Yeniden yerleşim eylem planının sosyal mekânsal ve ekonomik boyutu var. Kamulaştırma bedelleri tespiti günün rayiç ne ise o ödeniyor.” ifadelerini kullandı.
EYLEM PLANI YAPACAĞIZ
Emlak ve Kamulaştırma Daire Başkanı Ali Rıza Ceylan, “Baraja başladığımızda eylem planı yapacağız. Sizlerle anket yapılacak. Baraj yapıldığında nereye gitmek istersin şeklinde sorular sorulacak. Elimizde büyük bir analiz olacak. Uygun arazi var ise hep beraber Akçaovalıları buraya taşıyalım diyeceğiz. Tarlasından da yoksun bırakmayız. Daha modern evler yaparız. Güzel bir köyünüz var. Buradan kopmanız çok zor. Ama böyle bir projenin zorunluluğu var. Sizi mağdur etmeden bir köy kuracağız. Biz bir danışman firma seçeceğiz. Bu uzun ince bir yol. Ev ve işyerleri tespiti yaparak bedellerini ortaya çıkaracağız.” dedi.
“İSTANBUL İÇİN HUZURUMUZU BOZAMAYIZ”
Köy sakinlerinden Mustafa Avcı, “Taşma suyunu engellemek amacıyla yapıldığını söylediniz. Yerleşim alanlarının ortadan kaldırılmadan Vatandaşı taşımadan bu projeyi gerçekleştirmeniz lazım. Bu projede size destek olmayacağız. Kendi yağımızla kendimiz kavrularak yaşamaya çalışıyoruz. İstanbul’un keyfi için biz huzurumuzu bozamayız” dedi. “