Bangladeş’te zehirli su kullanımı: İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayınladığı verilere göre Bangladeş’te her yıl 43.000 kişi içe sularına karışan arsenik nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ülke genelinde 20 milyon insan ise tehlikeli oranda arsenik içeren suları kullanmaya devam ediyor. Ülke genelindeki 10 milyon su kuyusu tehlike arz ediyor. Üstelik bu kuyuların ciddi bir kısmı son bir kaç on yıl içerisinde Dünya Bankası ve UNICEF destekleri ile halkın suya erişebilmesini sağlamak için açılan kuyular.
Kaynak: Humanosphere
ABD’de musluk suyu krizi sürüyor: USA Today Network tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre ülke genelinde 6 milyon insana su sağlayan 2000 kadar su sisteminde yüksek oranda kurşun bulundu. Geçtiğimiz aylarda aşırı derecede kurşun içeren sular Flint şehrinde büyük bir su krizine neden olmuştu. Bu krizin ardından ABD’nin tüm şehirlerinde kontroller ve araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. En son Pennysylvania’da bir ilkokulun içme suyunda olması gerekenden 14 kat fazla kurşun oranına rastlandı. ABD’de yaşanan krizin kökeninde kurşun içeren eski su altyapısının yenilenmemesi yatıyor.
Kaynak: USA Today
Etiyopya’da susuzluktan ölümler artıyor: Küresel ısınma ve El Nino sebebiyle 1980’lerin ortasından beri yaşadığı en büyük kuraklık ile karşı karşıya olan Etiyopya’da 400.000 insanın açlıktan öldüğü belirtiliyor. Şuanda 10 milyon insanın ve 6 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyacı var. Ülkenin birçok su kaynağı kurumuş durumda. Tarım yapılamıyor, yüzbinlerce hayvan ölüyor ve susuzluk özellikle çocukların ve hastaların yaşamına mal oluyor. Kadınlar da en mağdur kesimler arasında çünkü her gün 12 saati bulabilen bir yolculuğa çıkarak evlerine su getirmeye çalışıyorlar. Taşıdıkları sular ise çoğunlukla temiz olmayan, içilmesi riskli olan sular. Kuraklık ülkeyi Nil nehri üzerine dev bir baraj yapma hazırlığındayken vurdu. Ancak bu baraj projesine Sudan ve Mısır karşı çıkıyor ve Nil nehrinin taşıdığı su üzerindeki hakimiyet mücadelesi bölgede bir çatışma riskini de arttırıyor.
Kaynak: Daily Mail
Savaş Gazze’de su hakkının kullanılması engelliyor: Abluka altındaki Gazze’de insanların ortalama günlük su kullanımı 79 litre. Bazı yerler 20 litreye kadar düşebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en az günlük su ihtiyacı kişi başı 100 litre. İsrail’de ise kişi başı 300 litre su tüketiliyor. Gazze’de Dünya Sağlık Örgütü kriterlerinde temiz su çekilebilen kuyuların oranı Gazze’nin tamamındaki kuyuların sadece %6,5’ini oluşturuyor. Gazze’nin yaşadığı su sıkıntısının temel nedeni özellikle 2014 yılında İsrail gerçekleştirdiği şiddetli saldırılar. Savaş hem akiferlerin kirlenmesine neden oluyor hem de su ve elektrik altyapısıını yok ediyor. Bugün hala Gazze’de 120.000 kişi su hizmetlerine ulaşamıyor ve halkın %23’ü ise kanalizasyon sistemlerine bağlanamamış durumda.
Kaynak: Midde East Eye