Ürdün’ün sınırlarını kapaması ile Suriyeli mülteciler susuz kaldı: Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Ürdün sınırını Suriyeli mültecilere kapadığını duyurdu. Sınırda yer alan göçmen kampında ise su kıtlığı baş gösterdi. Sınır boyunca iki mülteci kampı bulunuyor ve toplam 64.000 kişi bu kamplarda yaşıyor. Kamplarda kalanların büyük bir kısmı aylardır kampta yaşıyor ve Ürdün’de bulunan uluslararası kuruluşlardan gelen gıda ve su yardımı ile hayata tutunabiliyorlar. Salı günü Ürdün sınırına yapılan bombalı saldırıda 6 askerin ölmesi ve 14 kişinin yaralanması sonucu Ürdün sınırı geçişe kapama kararı almıştı. Uluslararası kuruluşlar Ürdün’ün vatandaşlarını koruma hakkını olduğunu ancak yardımlara bağımlı mülteci kamplarına gıda ve su dağıtımının engellenmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladılar.
Kaynak: ABC News
Kaliforniya’da 66 milyon kuru ağaç yangın riski taşıyor: ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Sierra Nevada ormanlarında yer alan milyonlarca ağaç aşırı kuraklık, kabuk böceği salgını ve aşırı sıcaklar nedeniyle kurumuş durumda. ABD Orman Hizmetleri 2010 yılından beri Sierra Nevada ormanlaında yer alan 66 milyon ağacın öldüğünü açıkladı. Kaliforniya 5 yıldır tarihi bir kuraklık döneminden geçiyor. Ağaçlar giderek az suya ulaşıyor ve bu durum böceklere karşı savunmalarını zayıflatıyor. Kuruyan ağaçların kesilmesi süreci ise yangın riski nedeniyle yavaş ilerliyor. Uzmanlar biran önce gerek tedbirler alınmadığı takdirde Kaliforniya’da dev yangınların oluşabileceğini ve birçok yerleşim alanının ve canlının yok olacağı uyarısında bulunuyorlar.
Kaynak: The Guardian
Gelişmekte olan ülkelerin hastanelerinin üçte biri su noksanlığı çekiyor: 19 ülkenin 430 hastanesini kapsayan bir araştırmanın sonuçlarına göre gelişmekte olan ülkelerdeki hastanelerin üçte biri sürekli olarak akan su hizmetlerine sahip değil. Su sıkıntısı temizlik ve hijyen sıkıntısına neden oluyor. Bu da hastalar için tehlikeli bir durum yaratıyor. Yeterli miktarda temiz su bulunmaması nedeniyle ameliyat malzemeleri ve hastaların kullandığı çarşaflar temizlenemiyor. Musluklardan su akmaması nedeniyle tankerlerle veya yağmur sularını biriktirerek su ihtiyaçlarını karşılama çalışıyorlar ancak uzmanlar bu suların gereken hijyen kriterlerini sağlayabildiğinden şüphe duyuyor.
Kaynak: India Live Today