İklim değişikliğine bağlı gıda sorunu çatışmaları arttırabilir: Journal of Peace Research’te yayınlanan bir makaleye göre iklim değişimi sadece okyanusların seviyesini yükseltmiyor aynı zamanda dünyanın özellikle yoksul ve tarıma dayalı bölgelerinde yiyecek isyanlarına da neden oluyor. Dünya en son 2007-2008 yıllarında büyük bir gıda krizi yaşamıştı. Aşırı kuraklık tahıl üretimini vurmuştu ve gıda yetersizliği küresel ekonomik kriz ile de birleşince Fas, Bangladeş, Tunus, Endonezya gibi ülkelerde yiyecek isyanları yaşanmıştı. Kuraklık özellikle Afrika’da giderek daha sık ve yoğun olarak yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl tarihin en güçlü El Nino’sunun yaşanması da kuraklığın boyutlarını arttırmıştı. Aşırı kuraklık ve sellerin iklim değişikliğine bağlı olarak sıklaşması ve şiddetlenmesi milyonlarca insanın ayaklanmasına ve göç etmesine neden oluyor.
Kaynak: Reuters
Yemen’de kolera salgını: 2015 yılından beri iç savaşın sürdüğü ve Suudi Arabistan öncülüğünde bir koalisyonun ülkeye askeri müdahalede bulunduğu Yemen’de kolera salgını 45 gün içerisinde 100 binden fazla insanı etkileyerek 789 kişinin ölümüne sebep oldu. BN insani yardım ofisi hastalığın çoğunlukla yetersiz beslenmeden kaynaklandığını ve halkın çatışma, açlık veya kolera gibi üç ölüm tehlikesi altında yaşadığını belirttiler. 28 milyon nüfuslu ülkede iç savaş nedeniyle 19 milyon kişinin insani yardım muhtaç olduğunu söyleyen yardım kuruluşu Oxfam sözcüsü Sajjad Mohammed Sajid bir “kolera ateşkesi”ne ihtiyaç olduğunu belirtti. Kolera aslında tedavi edilmesi oldukça kolay olan bir hastalık. Suya ve yiyeceklere kirlilik nedeniyle bakteri bulaşması sonucu oluşuyor. BM raporuna göre iç savaş nedeniyle sağlık ve hıfzıssıhha işçileri 8 aydan fazla bir süredir ücret alamıyor, çöpler düzenli olarak toplanmıyor ve 8 milyon kişi temiz ime suyuna ve hıfssıhhaya ulaşamıyor.
Kaynak: Reuters
Sudan’da ishal vakalarında artış var: Sudan’da Ağustos ayından beri ishal vakalarından dolayı 279 kişinin öldüğü ve 15 bin kişinin hastalandığı açıklandı. Hastalananların %87’sini çocuklar oluşturuyor. Uzmanlar ishal vakalarındaki sıklığın nedeni olarak temiz suya erişimde sorun yaşanıyor olmasını gösteriyorlar. Üstelik yağmur sezonu yakında başlayacak ve kirli suların yayılmasının büyük bir salgına neden olmasından endişe ediliyor.
Kaynak: Yahoo news
Rusya’da iklim değişikliği etkilerini gösteriyor: Rus araştırmacılara göre ülkede 10 milyon insan iklim nedenli acil risk durumu ile karşı karşıyalar. İki hafta öncea Moskova’yı saatte yaklaşık 110 km hıza kadar çıkan bir hortum vurdu. Hortum sebebiyle 16 kişi öldü, 200 kişi de yaralandı. Siberya’da ise arka arkaya çıkan orman yangınları binlerce insanın evlerini terk etmesine neden oldu. Ülkenin güneyindeki şehirler ise aşırı yağılar ve sellerle boğuşuyor. Mayıs sonunda yaşanan sel felaketi nedeniyle Stavropol bölgesinde binlerce kişi tahliye edilmişti. Son 15-20 yıl içerisinde yaşanan tehlikeli meteorolojik olayların sayısında iki kat artış var. Sadece geçen yıl 560 afet yaşanmıştı. WWF Rusya’dan Alexey Kokorin “Bunların hepsi Rusya’da yaşanan iklim değişikliğinin görünür etkileridir. Nihayet herkes için küresel iklim krizinin Rusya için çok olumsuz etkileri olduğu açıkça görülüyor ve gelecek felaketler daha da artacak” Diye konuştu. Devlet Hidroloji Enstitüsü’nden bir yetkili de iklim değişikliğinin suyun fazla olduğu bölgelerde selleri, az olduğu yerlerde ise kuraklığı tetikleyeceğini belirtti. Rus politikacıların uzun süredir insan ürünü olan iklim değişikliğine karşı şüpheli yaklaştığını belirten uzmanlar artık kağıt üzerinde de olsa durumun daha fazla ciddiye alındığını söylüyorlar. Rusya’da 2015 ve 2016 yılları ölçümlerin başladığı dönemin en sıcak yılları olmuştu. Aslında risk raporları Rusya’yı iklim değişikliğinden etkilenmes sıralamasında 128. sıraya koyuyor. Yani düşük riskli ülkeler arasında gözüküyor. Ancak uzmanlar bu değerlendirmenin sorunlu olduğunu belirtiyorlar. Ülke genelindeki eşitsiz nüfus dağılımını ve kentlerde biriken nüfusun risklerini göz ardı ettiğini söylüyorlar.
Kaynak: Reuters