Artvin’nin Şavşat ilçesinde Hanlı Deresi üzerinde 26 köyün içme ve sulama suları satın alınarak yapılması planlanan HES ve regülatör projesi Şavşat Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği bir basın açıklamasıyla protesto edildi.
Küçükçekmece’de yapılan eylemde “Doğanın talanına karşı yaşasın birlikte mücadelemiz!” pankartı açıldı ve “Dereler özgürdür özgür kalacak! Su temel haktır satılamaz! Gün gelecek devran dönecek!” sloganları atıldı.
Birgün gazetesinde yer alan habere göre basın açıklamasını okuyan Şavşat Dernekleri Federasyonu başkanı Av. Halis Yıldırım, “Şavşat’ın 20, Ardanuç’un 8 köyü olmak üzere toplam 28 köyün bulunduğu havzayı dikey olarak boydan boya kat eden Hanlı-Arpalı deresi üzerinde Hanlı HES’in yapılmasının planlandığı söyledi. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Havzada bulunan köylerin içme ve sulama için kullandıkları su, kullanım sözleşmeleri ile şirketlere 49 yıllığına satılmış ve o şirketler köylülere suların kışın boşa aktığını söyleyerek köylere gelen suları fiilen kesmeye başlamıştır. Bu tür şikayetlerin defnelerimize ulaşması üzerine yapılan araştırmada en büyük su kaynağı olan Karagöl’ün içinde bulunduğu meranın Hanlı Köyü sınırlarına tapulandığı ve Arpalı-Hanlı deresi üzerinde 2 adet HES iki adet regülatör yapılmak üzere ÇED olumlu kararı alındığı bilgisine ulaşılmıştır. Bütün köylerimizin katılımıyla Rize İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzere İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde ÇED Olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle tarafımızca dava açılmıştır.”
Şavşat Dernekleri Federasyonu’nun dava görülürken ortaya koyacağı bazı maddeler ise şöyle:
1- HES şirketi ile anlaşan Hanlı Köyü Muhtarlığı, kendi köylülerinin çok önemli bir bölümünün yaşadığı Bursa ilimizde bulunan köylülerin kurduğu dernek olan Şavşat Hanlı Köyü Genliği Kültür ve Dayanışma Derneği’nin haberi dahi olmadan ÇED Olumlu kararını askıya asıp indirmiş ve bilgilenmelerini engellemiştir. Hanlı Köylülerinin bir bölümünün bilgilenmesini dahi sağlayamayan bu duyuru, kanunun ve yönetmeliğin aradığı şartları ihtiva etmemektedir.
2- Bu projede iki ayrı HES ve iki ayrı regülatör planlanmaktadır. İki HES tek bir ÇED raporunda planlanmıştır. Bu hem mevzuata hem de su kullanım sözleşmesine aykırıdır.
3- Projenin iletim borusu güzergâhında (Hanlı 2 HES güzergâhında) 200 metrelik şiddetli heyelanlı alan tespit edilmesine rağmen jeolojik etüd raporları hazırlatılmamıştır.
4- Büyük kısmı ormanlık alanda yer alan proje için Orman Genel Müdürlüğü’nden izin de alınmamıştır. Proje amaçlı kullanılacak köy yolları için İl Özel İdaresinden alınması gerekli olan bir izin de bulunmamaktadır.
5-Dere akım gözleme AGİ verilerine değil kurumların verilerine dayanmakta olup gereğine göre yapılmadığından hukuka aykırıdır.
6- Şavşat bölgesinin yer altı su haritası hazırlanmadan projenin yer altı sularına etkisi olmayacağını söylemek hukuka aykırıdır.