Kaynak: Milliyet, 28 Mayıs 2014
Antalya’nın Kumluca ilçesinde Alakır Çayı üzerinde inşa edilecek üçüncü HES Santrali’ne açılan dava nedeniyle Antalya Bölge İdare Mahkemesi tarafından keşif yapıldı.
İlçeye bağlı Büyükalan Mahallesi (Köyü) sınırları içinden çıkan Karaağaç kaynağından gelen Alakır Çayı’nda yapılan keşfe, bir hakim, 5 akademisyenden oluşan 5 ayrı bilirkişi, davacı Karacaören Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği (KADOK) Başkanı Mehmet Başer, derneğin avukatları, Tuncay Koç, Rüzgar Gökçe ve HES yapacak firma temsilcileri katıldı.
HES santralinin yapılacağı alanda, çay yatağından suyun nereden alınıp nerede regülatöre verileceği yerler keşfedilirken, akademisyenlerden oluşan bilirkişinin görüşleri ve firma yetkililerine olan sorulara yer verildi.
KADOK’un Avukatı Tuncay Koç, Alakır Çayı üzerinde iki ayrı HES’in yapıldığını, HES’leri çalıştıracak suyun çay yatağından beton kanal içine alınarak, en az 4 kilometrelik bir alanda regülatöre bırakıldığını belirtti. Koç, suyun kanal içine alınması yüzünden çay yatağında su kalmadığını, bu yüzden çay yatağındaki doğal hayatın bittiğini söyledi. Avukat Tuncay Koç, “Alakır Çayı vadisinde yaşayan insanlar ve doğal hayat yapılan HES’ler yüzünden kaybolma noktasına gelmiştir. İnsanların geçim kaynakları olan nar bahçeleri kurumaya yüz tutmuştur. Bir an önce iki ayrı HES için verilen hataya düşmeden üçüncü HES proje aşamasındayken durdurulması gerekir” dedi.
KADOK Başkanı Mehmet Başer ise, “Alakır vadisinde yaşayan halkımız gibi ben de bu bölgede doğup büyüdüm. Alakır vadisinde yapılan iki HES yüzünden çay yatağında su akmaz oldu. Bu çalışmaların bir an önce durdurulmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
HES projesini uygulayacak firmanın inşaat mühendisi Muammer Bayır ise şunları söyledi:
“Bu vadi üzerinde iki ayrı HES yapılmış. Biz bu HES’lerden daha farklı bir HES yapacağız. Alakır Çayı, Gönen Deresi ve Karaağaç Kaynak Suyunun birleştiği alanda 23 metre yükseklikte bir gölet yapacağız. Regülatörün yanında da bir havuz yapacağız. Bu suyu kurak aylarda bölgedeki nar bahçelerinde kullanılmak için halkımızın hizmetine sunacağız. Göletten aldığımız suyu 4 kilometre kanal içinde regülatöre akıtacağız. Ayrıca bu gölet dağlardan gelen alüvyonlarla dolarsa DSİ ye temizlemesi için haber vereceğiz. DSİ bu kıymetli toprağı nerede kullanmak isterse kullanacak. Regülatör yanına yapılan havuzdan da üreticilerimiz sulama suyu kullanabilecek. Bu çalışmalardan bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız da çok memnundur. Çünkü başta onlara istihdam imkanı sağlıyoruz. Bu mahalledeki eski okulu tamir ettik. Vatandaşlarımızın Köy Evi olarak kullanmalarına sunduk. Şimdi bir de düğün salonu yapıyoruz. Vatandaşlarımızda bunu düğün, nişan, toplantı yeri gibi değişik amaçlarla kullanabilecekler.”
Göletin yanından geçen Büyükalan, Kuzca ve Gölcük Mahallelerini Kumluca’ya bağlayan yolun yerinin değişeceğini de kaydeden Bayır, “Bu yolun altında olan Kumluca İçme Suyu Hattı da kaldırılarak uygun bir yere alınacak. Böylece dolgu toprağının altında kalması önlenecektir. Enerjide yüzde 75 dışa bağımlıyız. Bu sular burada boşa akıyor. Rusya ve İran bugün ‘Gazı kesiyoruz’ dese açıkta kalırız. Bu HES’lere yöre halkı karşı çıkmıyor. Ülkemizin kalkınmasını istemeyen ülkelerin konumunda olan lobi temsilcileri istemiyor” dedi.