Kaynak: Atlas, 6 Ağustos 2014
Yukarı Köprüçay Havzası’nda yapımı süren Kasımlar Barajı ve HES Projesi’ne verilen “ÇED olumlu” kararına karşı köylüler dava açmıştı. Bilirkişi incelemesinden sonra gözler şimdi Danıştay’a çevrildi.
Isparta ve Antalya sınırlarında, Yukarı Köprüçay Havzası’nda yapımı süren Kasımlar Barajı ve HES (hidroelektrik santralı) Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Temmuz 2012’de “ÇED olumlu” kararı verdi. Ancak bakanlığın verdiği karar, biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıyan yörenin değerlerini yansıtmadığı eleştirilerine neden oldu. ÇED dosyasını değerlendiren Prof. Dr. Ali Demirsoy, “Bu denli laubali bir ÇED ile HES yapılıyorsa yazık bu ülkeye” ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine yöre köylüleri ÇED olumlu kararının iptali istemiyle Isparta İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Isparta İdare Mahkemesi ise 2012 Eylül’ünde açılan dava için hangi ilin mahkemesinin yetkili olduğunun belirlenmesi için yetkisizlik kararı alarak dosyayı Danıştay’a gönderdi. Ancak Danıştay, Isparta İdare Mahkemesi’nin kararını, eksik imza ile alındığı gerekçesiyle geri gönderdi.
Köylülerin projenin çevreye ve yaşam alanlarına vereceği olumsuz etkilerden endişe ederek açtığı davanın dosyası yargı kurumları arasında gidip gelirken 2012 sonunda baraj inşaatı başladı. Projeden etkilenecek beş köyün muhtarı ile bir belediye başkanının davada bakanlık yanında müdahil olması ise şaşkınlık yaratmıştı. Muhtarlar, davaya müdahil olma gerekçesi olarak projenin çevreye bir zararının olmayacağını ve işsizliği önleyeceğini öne sürmüşlerdi. İşte iki yıldır yılan hikâyesine dönen o davada nihayet bilirkişi incelemesi yapıldı. Danıştay 14. Dairesi’nin doğrudan üstlendiği davada, inşaat çalışmalarının büyük bölümü tamamlanan proje alanında bilirkişi incelemesi yapıldı.
Davacı köylüler ve avukatlarıyla ilgili şirket yetkilileri ve avukatları keşif için Darıbükü köyündeki baraj şantiyesi alanında bir araya geldi. Keşif heyeti, barajın suları altında kalacak olan Darıbükü köyünden başladığı inceleme gezisini, Kasımlar ve İbişler köylerindeki inşaat ve şantiye alanlarının ardından Antalya sınırlarındaki Değirmenözü köyünde tamamladı.
Keşiften sonra gözler, bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporların ardından kararını verecek olan Danıştay’a çevrildi. Yaklaşık yüzde 70’lik kısmı orman alanı olan Kasımlar Barajı ve HES Projesi yol, enerji nakil hattı, tünel ve kanal inşaatlarıyla on binlerce ağaç kıyımına neden olacak. ÇED raporunda yeterince yer verilmediği öne sürülen alandaki biyolojik çeşitlilik konusunda ise yeni veriler ortaya çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen biyoçeşitlilik envanteri çalışmaları kapsamında yapılan arazi incelemelerinde, projenin kapsadığı alanın yumrulu ve soğanlı bitkiler açısında zengin, endemizm oranının ise yüksek olduğu tespit edildi. Bölgeyi bilen akademisyenler, proje alanında yeniden inceleme yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.