İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (İSKİ) yapılan açıklamada, “Ömerli İçmesuyu Arıtma Tesisleri Trafo Merkezleri’nde yapılacak olan elektrik sistemleri revizyon çalışmaları sebebiyle, 24 Kasım 2014 Pazartesi 09:00 ile 28 Kasım 2014 Cuma günü 03:00 saatleri arasında aşağıda belirtilen bölgelere aralıksız su verilemeyecektir” denildi.
Çalışma sebebiyle su alamayacak ilçeler Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Ataşehir , Adalar, Kadıköy, Sancaktepe, Çekmeköy, Ümraniye, Beykoz ve Üsküdar.
Su altyapı hizmetlerindeki arızaların giderilmesi, kayıp miktarlarının azaltılması her geçen gün daha önem kazanmakta. İstanbul’da barajlardan evlerimize gelinceye kadar borularda kaybolan su miktarı %38 seviyesinde. Bu yıl yaz başından beri, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk seviyesi önemli gündem oldu. Çünkü İstanbul’u ihtiyacını karşılayabilecek su miktarı barajlarda birikmedi. Hükümet günü birlik çözümler üreterek, Yeşilçay’dan, Sakarya’dan ve İstanbul’a kilometrelerce uzak yerlerden su taşıdı. Taşınan bu suların aslında su krizinin daha geniş bir bölgeye yayılmasından başka bir işe yaramayacağını çok kısa bir süre içinde hep birlikte göreceğiz. Bu nedenle altyapı hizmetlerini yenilemek, kayıp oranlarını sıfırlamak, kayıpları anında tespit edecek sistemler geliştirmek çok önemli. Ayrıca su arıtma ve iletim sistemlerinde enerjiyi verimli kullanmak için yapılan çalışmaların da büyük bir önemi var. Bütün bu işlemlerin yapılması gerekli ve bu sırada su kesintilerinin olması da bir ölçüde kabul edilebilir bir durumdur.
Yalnız bu kesintilerin yapıldığı dönemlerde iyileştirme işlemleri kadar önemli bir iş daha var: su kesintileri döneminde vatandaşlara kesintisiz bir biçimde su temin etmek.
Kadıköy’de 24 Eylül’de başlayan ve 4 gün süren su kesintisi yaşanmıştı. Kadıköy’de su kesintisinin süresi ilk 24 saat olarak açıklanmış ama dört güne uzamıştı. Bu arada suların hangi gün geleceği konusunda vatandaşlar herhangi bir biçimde bilgilendirilmemiş ve mağdur edilmişti.
Çoğu evin artık su deposu bulunmamakta. Olan yerlerde de uzun dönemli kesintileri karşılayacak bir kapasite bulunmuyor. Kesintilerin süresi bu durum gözetilerek planlanması gerekir. Dört günlük kesintisiz su kesintisi büyük mağduriyetlere yol açacaktır. Su kesintilerinin olduğu dönemlerde vatandaşlar sadece içme suyu ihtiyacını değil, temizlik amaçlı su ihtiyaçlarını da ambalajlı sulardan karşılamak zorunda bırakılmakta. Su kesintilerinin hangi bölgelerde, hangi saatler arasında yapılacağını duyurmak sadece teknik bir iş. Bu duyuru yapıldıktan sonra asıl yapılması gereken, su kesintisi olduğu dönemlerde yurttaşların su ihtiyaçlarını nerden karşılayacaklarının da söylenmesi. Şu anda İSKİ’nin yaptığı tek şey kesinti olacağı bilgisini vermek. Oysa daha Eylül ayında Kadıköy’de yaşanan olumsuzluklardan yola çıkarak, yaygın, kurumsal ve kolektif çözüm önerileri geliştirilebilir. Kadıköy’de su kesintisinin iyice uzayıp, insanların sokağa döküldüğü günlerde belediye su tankerleri ile kullanım amaçlı ücretsiz su dağıtımı yapmıştı. Ancak insanların kesintiler karşısında iyice öfkelenip, sokağa döküldüğü bir dönemde akıl edilebilen bu yöntem, resmi hale getirilebilir. Kesintinin yapılacağı ilk günden itibaren, kesinti yapılacak semtlerin belli bölgelerinde su tankerleri vatandaşlara ücretsiz su dağıtımı yapmak üzere görevlendirilebilir.
Bu taleple belediyelerden özel bir şey istemiyoruz. Belediyelerin asli görevlerinden olan, vatandaşlara kesintisiz su sağlama hizmetini sağlamasını talep ediyoruz. Vatandaşların temel hakları arasında yer alan su ihtiyaçlarını karşılamaları için kendilerinin çözüm bulmaları beklenemez, hele de bu ihtiyaçları parayla satın alma olarak karşılamaları kabul edilemez.
Belediyelerin bu hizmetleri yerine getirmemesi bir tek ambalajlı su şirketlerinin işine yarıyor. Kadıköy’de bir önceki su kesintisi sırasında geniş bir bölgede ambalajlı su satışları patlamış ve ambalajlı su bulunmaz olmuştu. Bir belediyenin gözetmesi gereken, kendine ait su şirketlerinin ambalajlı su satışlarından elde edeceği geliri artırmak değil, vatandaşa kesintisiz, kaliteli su temin etmektir.
Şimdi İSKİ’nin su kesintileri hakkında duyurusuna, kesinti yapılacak sürenin başından sonuna karar; kesinti yapılacak bölgelerin hepsinde yaygın bir biçimde kullanım amaçlı su tankerlerinin duracağı bölgelerin de listesini eklemesini bekliyor ve bunu yetkililerden talep ediyoruz.
Su Hakkı Kampanyası
21 Kasım 2014