Kaynak: Gündemkıbrıs, 30 Mayıs 2015
Çamlıköy’e su taşıyan 30 yıllık boru hattının çürüyerek paslanması sonucu musluklardan kahverengi su akıyor. Köy halkı suya CMC* (Kıbrıs Maden Şirketi)atıklarının karıştığından endişe ediyor.Lefke Belediyesi’ne bağlı Çamlıköy’de çeşmelerden akan paslı su köy halkını bezdirdi. Çeşmeden adeta kahverengi renkte su akmasından şikayet eden köylüler, sağlıklarını tehdit eden bu sorunun üstesinden gelinmesini istedi.
Köy sakinlerinden Fatma Mahmutoğlu, musluktan akan su ile yemek yapmak bir yana bulaşık ve çamaşır dahi yıkayamadıklarını söyledi.
Yüzlerini yıkamak dahil her tür temizlik işlerini satın aldıkları şişe suları ile yaptıklarını anlatan Mahmutoğlu, köye su sağlayan iki kuyusunun olduğunu bunlardan bir tanesinin içme, diğerinin de sulama suyu olarak kullanıldığını, içme suyu olarak kullanılan kuyudan köy su deposuna gelen hattın paslandığını savundu.
“CMC atıkları karışıyor”
Fatma Mahmutoğlu, paslanıp çürüyen hatta CMC atıklarının karıştığı şüphesini de dile getirerek, köyde yaşayan 185 kişinin bu sorun nedeniyle rahatsız olduğunu söyledi. Lefke Belediyesi, Güzelyurt Kaymakamlığı ve diğer ilgili yerlere 6 aydan beridir şikâyetlerini dile getirdiklerini kaydeden Mahmutoğlu, herhangi bir çözüm bulunmadığını söyleyerek ilgililerin duyarlı olmalarını ve soruna çözüm bulunmasını istedi.
Çamlıköylü: Hattın yenilenmesi lazım
Çamlıköy Muhtarı Fehmi Çamlıköylü ise Lefke Belediyesi’nin suyla ilgili tahliller yaptırdığını, herhangi bir arsenik kalıntısı veya başka zararlı bir maddeye rastlanmadığını söyledi.
İçme suyu olarak köye giden boru hattının çok eski ve paslı olduğunu yetkililere bildirdiklerini söyleyen Çamlıköylü, paslı boru hattının yenilenmesini istediklerini kaydetti.
Kaya: Sorunu çözmek için çalışma başlattık
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Çamlıköy’e içme suyu taşıyan 6 km’lik su hattının paslı olduğunu, köy halkından gelen şikayet üzerine bu durumu düzeltmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Köylülerin borular çürüdüğü için akan suya CMC atıkları ve arsenik kalıntısı karıştığından endişe ettiğini ifade eden Kaya, “Ancak biz içme suyu hattından ve çeşmelerden tahlile gönderdik. Tahlil sonucunda sakıncalı bir durum söz konusu değildir. Güzelyurt Kaymakamlığı ile bu konuda görüştük ve bugün itibarı ile köyün içme suyunu karşılamak için diğer su kuyusundan, diğer boru hattının değiştirilinceye kadar bize günde 4 saat su verilecek” dedi. Kaya, bu geçici çözümle birlikte, boru hattının değiştirilmesi için gereken girişimlerin de yapıldığını ve dün bu yönde olumlu yanıt aldıklarını, hattın değişmesi için ilerleyen günlerde çalışma başlatılacağını söyledi.
*Bir Amerikan Şirketi olan CMC (Kıbrıs Maden Şirketi) 1912-1974 yılları arasında Kıbrıs’da maden işletmeciliği faaliyetinde bulunuyor. 1974 yılında faaliyetlerini sona erdiren şirketin geride 10 milyon tonluk maden atığı bıraktığı ve bu atıkların çevreye ciddi zararlar vermeye devam ettiği, suları, deniz canlılarını etkilediği belirtilmekte.