14-17 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilmekte olan Slow Olive 2016 Ayvalık Cunda’da devam ediyor. 1986’da ortaya çıkan uluslararası Slow Food hareketinin devamı olan bu etkinlikler sadece zeytinle ilgili değil, gıda ve doğayla olan tüm ilişkilerimizi sorgulatıyor. Slow Food hareketi geleneksel ve yerel tarımı, yemek kültürlerimizi ve kolektif yaşam pratiklerimizi geleceğe nasıl taşıyabileceğimizi tartışırken suyumuzu ve toprağımızı nasıl korumamız gerektiği sorusuna cevap arıyor.
Su Hakkı Kampanyası aktivisti Akgün İlhan da Cunda Slow Olive etkinliklerine katılarak, 16 Nisan 2016 tarihinde “Su, zeytin ve gelecek” adlı bir sunum gerçekleştirdi. İklim değişikliği ile birlikte kuraklık ve susuzluk meselesinin daha vahim bir hal alacağı Türkiye’de ve dünyada zeytin gibi yerel türlerin yavaş tarımının önemini anlatan İlhan, endüstriyel tarımın su ayak izinin susuz tarımdan onlarca kat daha büyük olduğuna değindi. İlhan son olarak su varlıklarının korunması, suyun en tasarruflu ve verimli şekilde kullanılması, iklimle uyumlu tarım politikalar üreterek hayata geçirilmesi ve tarıma göre değil, suya göre tarım yapması için çağrıda bulundu.
Slow Olive 2016, Pazar günü dünya mutfağı yemek atölyeleri ile sona erecek. Fransa, Tunus, Ürdün, Lübnan, Filistin, Fas, Yunanistan, İtalya, İsrail, İspanya, Portekiz ve Türkiye’den 60 civarında üretici, aktivist, basın mensubu, aşçı ve akademisyen delege olarak yer aldığı etkinliğe, İzmir, İstanbul diğer şehirlerden yüzlerce katılımcı dâhil oldu.
Daha fazla bilgi için bkz http://fikirsahibidamaklar.org/slow-olive-2016/index.html