Hindistan’ın güney eyaletleri son 20 yılın en büyük kuraklığı ile boğuşurken Tayland, Kamboçya ve Çin de aşırı kuraklıktan etkileniyor. Her biri son birkaç on yıldır büyük bir ekonomik kalkınma hamlesi içerisinde olan ülkeler.
Çin’in kuzeybatısında yer alan Gansu eyaletinde kuraklık ve kentleşme yeraltı sularını olumsuz etkiliyor. 200.000 kişinin yaşadığı Lintao şehrinde su kesintileri başladı. Lintao’da yaşananların diğer kentlere de yayılma ihtimali olduğu düşünülüyor. Beijing’te yeralan Çin Bilimler Akademisi üyesi hidrolog Liu Changming “Çin’de 400 şehir su kıtlığı yaşıyor” dedi.
Çin dünya nüfusunun %20’sine ev sahipliği yaparken dünya tatlı su kaynaklarının %7’sine sahip. Çin’in su kıtlığı yaşayan kuzey şehirlerinde yarım milyar insan yaşıyor. Bölge ülke kalkınmasının da %50’sini sağlıyor. Çin’in Su Kaynakları eski Bakanı Wang Shucheng Çin’in kuzeyinde yer alan şehirlerin büyük kısmının su kaynaklarının 15 yıl içerisinde tamamen tükeneceğini söyledi.
Çin bu nedenle dünyanın en büyük su taşıma projesini gerçekleştiriyor. Proje 60 milyar $ tutarında. Proje kapsamında 4345 km kanal ve su yolu yapılarak güney eyaletlerindeki su kuzey şehirlerine taşınacak. Proje kapsamında Han Nehri’nin yönü değiştirilerek Beijing şehrine çevrilmişti. Böylece su sorununun halledildiği açıklanmasına rağmen Liu Changming nehrin su kapasitesinde büyük bir azalma olduğunu söyledi. Ayrıca Han Nehri güneyde 30 milyon insanın bağımlı olduğu bir nehir. Kuzeye su taşınması güneyde yaşayan milyonları susuz bırakacak. Köylüler suyun kuzeye yönlendirilmesinden sonra nehir seviyelerinin düştüğünü, bu nedenle tarım sulamasında sorun yaşadıklarını ve gemilerin sığlaşma nedeniyle nehirde dolaşamadığını belirttiler.
Propaganda görevlisi Bian Dongsheng ise merkezi hükümetin 2020 için kalkınma programı dahilinde kentleşme hedefleri olduğunu ve köylüleri yoksulluğa terk etmeyeceklerini söyledi! Bu nedenle nehirlerin kentlere çevrilmesinin engellenmesine izin verilmeyeceğini açıkladı:
“Bu insanların merkezi hükümetin 2020’e kadar “orta derecede refah toplumu” kurma hedeflerini engellemelerine izin veremeyiz. Ekonomimiz çok hızlı büyümek zorunda. Ancak bu sayede halkımızı yoksulluktan çıkarabiliriz. Hükümetimiz Lintao’ya su taşımak için elinden geleni yapıyor ancak ekonomik kalkınma hamlesi asla durdurulmayacak. Hiçbir güç bunu durduramaz”
Güney Asya ülkesi olan Kamboçya ise Tayland gibi son 50 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor. Çin’in dev barajları güney ülkelerine giden sularda azalmaya neden olduğu gibi küresel ısınmaya bağlı olarak değişen hava olayları sonucu ülkede sıcaklık bu ay 41 dereceye kadar yükseldi. Ülkedeki 25 eyaletin 18’inde su sıkıntısı yaşanacağı tahmin ediliyor. Çin’de olduğu gibi Kambaçyo’da da hükümet su sıkıntısı yaşayan şehirlere kilometrelerce uzaklıktaki nehirlerden su taşıyacağını ilan etti.
Kaynak: Market Place, Reuters