Kaynak: Urfahaber, 3 Ekim 2016
Akçakale ilçesine bağlı Çakırlar, mahallerinde bulunan yaklaşık 5 bin dönüm arazideki mısır ve pamuk ekili alanlar susuzluktan dolayı kurumaya yüz tutmuştu. Bazı çiftçiler bu yıl tarlalarını kendi imkanları ile sularken bir darbe de Devlet Su İşleri Müdürlüğü GAP 15. Bölge Müdürlüğü’nden geldi.Yetkililer su vermedikleri tarla sahiplerinden sulama bedeli talep ettikleri iddia edildi.
Türkiye’nin en önemli projelerinden olan GAP kapsamında inşa edilen ve 2012 yılında dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan, dünyanın 5. büyük sulama tüneli olan Suruç sol sahil projesi yaşanan aksaklıklar nedeniyle çiftçileri mağdur etti. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım Şebekesi 19-15 nolu sulama hattı kapsamında yer alan Çakırlar, Şehit Nusret, kırsal mahallelerinde yaklaşık 8 aydır su verilememesi çiftçileri isyan ettirmişti. Çiftçilerden bazıları bunun üzerine tarlalarına kendi imkanlarıyla kurdukları motopompla kanaldan sulama yapmıştı. Bunun üzerine DSİ yetkilileri bu şekilde sulama yapan çiftçilerden su parası talep etmeye hazırlanıyor. Akan Atık Su İle Tarlamızı Suladık Diye Bizden Para Talep Edecekler 2012 yılında açılışı gerçekleşen Şanlıurfa Suruç sulama projesinin aradan geçen 4 yıla rağmen sorunların devam ettiğini ve eksikliklerin bitirilemediğini belirten Çakırlar Mahallesi’ndeki çiftçilerden Mehmet Fahrettin Öncel, “Bu yıl ekili arazilerimiz DSİ yetkilileri tarafından su verilemediği için kuruma noktasına geldi. DSİ yetkilileri ile sık sık görüşmeler yapmamıza rağmen hiçbir sonuç elde edemedik. Bizlerde DSİ’nin ‘atık su’ diye tabir ettiği suları tarlamıza kurduğumuz mazotlu pompalarla su çekerek tarlamızı kendi imkanlarımızla sulamaya çalıştık. Bunun üzerine DSİ yetkilileri kendi işlerini bırakıp bizim kendi çabamızla sulamaya çalıştığımız tarlamızdaki sudan ücret talep edeceklerini verdiğimiz dilekçe sonucu cevapını verdiler sadece yüzde 25 indirim yapacaklarını beyan ettiler. Tarlaya motoru biz getirdik, mazotu biz kattık. Akan atık suyu çekip tarlamızı suladık diye bizden para talep edecekler.
Müdürlük tarafından bana gönderilen yazıda; ‘Müdürlüğümüzce alınan ücret işletme ve bakım ücreti olup, sulama ve tahliye tesislerinden faydalananlardan alınmaktadır’ denildi. Biz çiftçiler hem sulama konusunda mağdur edildiğimiz gibi hem de bunun karşılığında bizlerden vermedikleri suyun ücretini talep etmektedirler” dedi.