Her yıl 1,7 milyon çocuk çevre kirliliğinden ölüyor: Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı rapora göre her yıl dünyada beş yaşın altında 1,7 milyon çocuk hava ve su kirliliğinden dolayı yaşamını yitiriyor. Rapor ölümlerin özellikle temiz suya erişim sorunlarından ve fosil yakıt kullanılması kaynaklı hava kirliliğinden gerçekleştiğini belirtiyor.
Kaynak: Reuters
Flint’te su krizinin 2019’da biteceği tahmin ediliyor: 2014 yılında bütçe kısıntısı nedeniyle içme suyu kaynağının Huron Gölü’nden çok daha kirli bir su olan Flint Nehri’ne çevrilmesi sonucu Flint şehrinde büyük bir su krizi başlamıştı. Şehrin su kaynağını değiştirirken kurşun boruların suya karışmasını engelleyen kimyasalların kullanılmasının da bırakılması su krizini daha da büyütmüştü. 2016 yılında Flint halkı birçok kez sokağa çıkarak “Flintlilerin Yaşamı Önemlidir” hareketini oluşturmuştu. Ülke gündemine oturan su krizi sonrası su hizmetleri altyapısına yönelik çalışmalar başlatıldı ancak yaşayanların çoğunun yoksul siyahlardan oluştuğu Flint’te musluk suları eskisi kadar olmasa da hala kirli. Flint’te yapılmakta olan su arıtma merkezinin 2019 yılında bitirilmesi planlanıyor.
Kaynak: CNN
İsrail’in kuzeyinde su seviyelerinde tarihi düşüş: İsrail dört yıldır arka arkaya süren bir kuraklık döneminden geçiyor. İsrail’in kuzeyinde bulunan Batı Celile bölgesinde yağış sezonunun sonu olan Şubat ayı sonunda Kinneret Gölü ve Batı Celile rezervuarları son 100 yılın en düşük seviyesine indi. Celile bölgesi İsrail’in geneline kıyasla çok daha fazla yağış alan ve suyu bol olan bir bölge olmasına karşılık, yağış döneminde bile bu kadar büyük bir kuraklıktan geçiyor olması bu yaz için olumsuz sinyaller içeriyor. Bu, hem nüfusunun %80’ini Yahudilerin oluşturduğu Batı Celile halkı için hem de çevrede yaşayan Yahudi olmayan halklar için bir tehdit. Ayrıca kuraklık İsrail’in Filistinlilerin su kullanımını sınırlandırması gibi insan hakları ihlallerine ve çatışmalara da yol açabiliyor.
Kaynak: Jerusalem Post
Afrika’nın tarihi kuraklığı bir insanlık krizini tetikliyor: Son 50 yılın en büyük kuraklık dönemlerinden birini geçirmekte olan Afrika’da, özellikle güney ülkelerinde su ve gıda krizi yaşanıyor. Kenya’da 2,7 milyon, Somali’de 2,9 milyon, Uganda’da 1,6 milyon ve en ağır kuraklığı yaşayan Etiyopya’da ise 15 milyon insanın acil gıda desteğine ihtiyacı var. Bölgede kuraklık nedeniyle yaygın göç dalgası ve sınır çatışmaları da yaşanıyor.
Kaynak: Reuters, Circle of Blue