Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası ile komşu illeri Karaman, Aksaray ve Niğde’yi kapsayan Konya Kapalı Havza’da yağışların bu yıl mevsim normalinin altında olduğu görülüyor. Yağış yetersizliği nedeniyle kuraklık sorunun başlayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Kapalı Havza’da bu yıl yağışlarda yüzde 20’lik bir düşüşün olduğunu kaydetti. Arık, şunları söyledi:
”Bütün ülkede olduğu gibi Konya Kapalı Havzası’nda da yağışlar düşük. Son 3 aylık döneme baktığımızda, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 20’lik azalma söz konusu. Bu yıl metrekareye 101 milimetre yağış düştü. Geçtiğimiz yıllarda ise metrekareye 130 milimetre yağış düşüyordu. Buna göre yüzde 20’lik civarında düşüş söz konusudur. Konya Kapalı Havzası, Türkiye ortalamasının altında yağış alan bir bölgedir.”
Prof. Dr. Arık, yeraltı su seviyesinde de düşüş olduğunu ifade ederek, ”Konya Kapalı Havza’da kuraklığa ilave, aşırı yeraltı suyu kullanımı söz konusudur. Bu yıl çeşitli gözlem kuyularından alınan verilere göre, 1,5 metre seviyesinde düşüş var. Geçen yıl ciddi bir kar yağışı meydana geldi. Kar yağışının bir süre yüzey sulama için pozitif bir durum oluşturduğunu gördük. Ancak, yaz dönemindeki sulamalarla geriye dönmüş oldu. Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde, son gözlemlere göre en kurak bölge olarak görünüyor” dedi.
Konya’da ve çevre illerde yaşanan kuraklık küresel iklim değişikliğinin yerel sonuçlarından biri. IPCCC’nin yayınladığı raporlara göre eğer hızlı ve ciddi tedbirler alınmaz ise küresel ısınmanın sonucunda Türkiye’de çölleşme giderek yaygınlaşacak. Giderek daha çok sayıda uzman Konya özelinde tarımsal kuraklığa karşı uyarıda bulunuyor. Bölge yeraltı sularını besleyecek, barajların, göllerin potansiyelini koruyacak yağış almıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2013’ten beri sürdürdüğü Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı çalışmaları sürüyor, ancak su kıtlığının üretim kaynaklarına ve sosyo-ekonomik hayata olumsuz etkilerinin azaltılmasına veya önlenmesine dönük somut adımlar atılmış değil. Kuraklık Yönetim Planı kuraklığın öncesinde, esnasında ve sonrasında yapılacak çalışmaları ve alınması gereken tedbirleri ortaya koymayı amaçlıyor. Ancak havzadaki kısıtlı su kaynaklarının akılcı ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için yetkililerin plan aşamasından eylem aşamasına derhal geçmek gerekiyor.