Doğu Anadolu’nun ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti olan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti tamamen kurudu. Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve aynı zamanda Doğu Anadolu’nun yapay bir adaya sahip ilk Ramsar alanı olan gölde 230’un üzerinde kuş türü yaşıyordu. Göl kuruduğu için su kuşları bölgeyi terk ederek baraj gölüne sığınmış durumda.
Kars Arpaçay bölgesinde bulunan ve Ekim aylarında 40 binin üzerinde göçmen kuşa ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü yanlış su kullanımı nedeniyle bu yıl tamamen kurudu. Kuyucuk Gölü kuruduğu için burada yaşayan su kuşlarının bir kısmı telef oldu, bir kısmı da yaklaşık 2 ay önce su tutmaya başlayan Kars Barajı Gölü’ne göç etti. Kars Baraj Gölü’ne gelen yüzlerce su kuşu burada yaşamaya başlamış durumda.
1997 yılında 13 metre derinlikte olan gölün su seviyesi yanlış su kullanımı yüzünden sürekli düşüyordu. En son 2014 yılında kuruma noktasına gelen göle, çevreye yapılan gölet ve barajlarda biriken sular verilemedi. Kalıcı bir çözüm bulunamadığı ve göl beslenemediği için sıcak geçen yazın da etkisiyle kalan su tamamen buharlaştı. Kuş seslerinden yoksun kalan göl adeta bataklığa döndü. Gölde kuşlardan geriye bataklıktaki ayak izleri ve kuş tüyleri kalmış durumda.
Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerinin, mühendislerin ve ilgililerin önümüzdeki günlerde bir toplantı düzenleyerek gölün kurtarılması için yapılması gereken çalışmaları masaya yatırması bekleniyor.
TÜBİTAK özel ödülünü alan en genç Biyolog Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, şu an gölün çok korkunç bir görüntüyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Hürriyet gazetesine konuşan Şekercioğlu, ”Maalesef Kuyucuk, sene içerisinde kuşlar için en önemli olduğu zamanda kurudu. Yani Eylül ve Ekim aylarındaki sonbahar göçünde. Normalde bu zamanda yaklaşık 60 türden 40-45 bin kuş sayarken, şu an Kuyucuk’ta su yok, kuş yok. Burayı kullanamayan kuşların bir kısmının da telef olduğuna eminiz. Çünkü bölgede bu kadar kuşu kaldıracak alternatif başka bir göl yok” dedi.
Özellikle Boğaz Köy civarına gelen başta yaban ördeği, angut, karabatak, yaban kazı ve su çulluğu olmak üzere bazı su kuşları baraj gölüne yöneldi.
Her sabah kuş sesleriyle uyandığını ifade eden Başaran Lokmanoğlu İHA’ya Kars Baraj Gölü’ne gelen göçmen su kularıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yaban hayvanlar için iyi bir sığınak oldu. Sabah erken kalktın mı kuşların güzel güzel seslerini duyuyoruz. Ördek sesi, martı sesi, karabatak sesi, her çeşit kuş sesini burada duyuyoruz. Biz köyü boşaltıyoruz. Yaban hayvanlarına yuva olur, sığınak olur. Bazen avcılar gelirdi. Ördekleri vururlardı. Ben onlara çok üzülürdüm. Suda akar giderlerdi boşuna ama şimdi vuramazlar. Kuşlar da güzel güzel yaşayıp giderler. Daha bol ürerler.”
Kars Baraj Gölü’nün su tutmasıyla birlikte Mezre köyü altından Çamçavuş köyünden başlayan göl, yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Boğaz Köy’e kadar uzanıyor.