Kaynak: Hürriyet.com, 19 Şubat 2013
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hidro Elektrik Santralleri (HES) konusunda halkı yeterince aydınlatmadıklarını belirterek, “Hata bizim, vatandaşa faydalarını yeterince anlatamadık. Ama artık HES’lerde bir orta yol bulduk” dedi. Eroğlu, HES’lere karşı çıkanların, rakip şirketler olduğunu öne sürdü. Eroğlu, termik santral yapan ve işleten şirketlerin HES’lere karşı direnen derneklere destek verdiğini iddia etti. Buna ilişkin belgelerin olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle devam etti: “HES’lerde orta yol bulunması için büyük bir çalışma yapıyoruz. HES’ler istihdamın yanı sıra ucuz ve temiz elektrik sağlıyor. Biz vatandaşlarımızın bunu anlayacağını düşünmüştük. Burada bir eksiğimiz oldu. Vatandaşa HES’leri anlatmamız gerekiyordu. Yabancılar, termik santrallere yatırım yapanlar, HES’lerle ilgili eylem düzenleyen dernekleri destekliyor. Çünkü Türkiye’nin kendi enerji kaynaklarına sahip olmasını istemiyorlar. HES’lerde az da olsa yanlışlıklar yapıldı. Onlara da ceza kesiyoruz, ruhsatını iptal ediyoruz.
HES YAPILIRKEN ŞARTLAR BELLİ
HES’ler yapılırken çıkan topraklar artık rastgele çevreye atılamıyor. Bunlar yol yapımında kullanılıyor. Böylece yol yapımı için taş ocakları açmaya, başka bir yeri tahrip etmeye gerek kalmıyor. Derelere su bırakılması için barajlara ölçüm cihazları koydurduk, dereler susuz kalmayacak. HES’i yapan bir ağaç keserse, 5 ağaç dikmek zorunda olacak. Balık geçitleri koyuyoruz, balıklandırma yapılıyor.Şu ana kadar HES’ler için 1500 başvuru var. 350’si faaliyete geçti. Türkiye, potansiyelinin yüzde 40’nı kullanıyor. Oysa ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri su kaynaklarının yüzde 85-90’ını kullanacak tesisleri yapmış. HES’lerden elde edilen elektrik, Türkiye’nin ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Biz tüm potansiyelimizi kullanırsak, yine aynı oranda kalacak. Çünkü, Türkiye’nin elektrik ihtiyacı artıyor.
ÜÇ KURAL VAR, İLKİ ESTETİK
Gittiğimiz her yerde HES’leri vatandaşlara anlatıyorum. HES havzaları ile ilgili çevre düzenleme projelerini hayata geçiriyoruz. İğdere’de de böyle bir çalışma başlayacak. Artık yatırımlarda 3E’ye dikkat ediyoruz; estetik, emniyet, ekonomi. İktidara ilk geldiğimizde yatırım bütçesi az olduğu için öncelik ekonomik olmasıydı. Şimdi böyle bir sıkıntı kalmadı, bu nedenle önce estetiğe bakıyoruz.”
Nuray BABACAN