Eroğlu’ndan Gola Çetu açıklaması

eroglundangolacetuaciklamasiKaynak: Hürriyet, 24 Haziran 2013
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Alevilerin kutsal mekanı Gola Çetu Parkı’na yıkım kararı ile ilgili konuştu.

24 TVde Hakan Çelik’in programına konuk olan Eroğlu Tunceli’de Aleviler için kutsal sayılan Gola Çetu Parkı’nın baraj gölü sahasında olduğu için yıkılacağı iddialarıyla ilgili soruya cevap verdi.

Konunun takipçisi olduklarını belirten Veysel Eroğlu, “Onların kutsal ve mukaddes gördükleri alanları korumak boynumuzun borcudur” dedi.

Eroğlu programnda şunları söyledi:

“Vatandaşların hassasiyetlerini dikkate alıyoruz.Bazı yerlerde kutsal su diyorlar orayı koruyoruz, park haline getiriyoruz, bakımını yapıyoruz. Bununla ilgili DSİ’ye gerekli talimatı verdim. Hassasiyet olan yerleri koruma altına alıyoruz koruyoruz.”

Eroğlu’nun gündeminde Gezi parkı olayları da vardı. Eroğlu, eylemcileri hep birlikte ağaç dikmeye davet etti.

YIKIM KARARINA TEPKİ GİDEREK ARTIYOR

Bu arada Tunceli’nin girişinde bulunan ve Alevilerin kutsal mekanı Gola Çetu ziyaretiyle aynı adı taşıyan parkın yıkım kararıyla ilgili haberin duyulmasından sonra bu karara büyük tepki gösterdi. Çevre aktivisti ve İnsan Hakları Derneği Tunceli Temsilcisi Barış Yıldırım, yıkım kararına tepki göstererek, “Bu karara karşı gerekirse Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi’ne kadar gideriz. Gola Çetu Parkı’nı yıkmaya kimsenin gücü ve cesareti yetmeyecek” dedi.

Gola Çetu ziyaretinin sular altında kalmaması için 2010 yılında hukuki girişimlerde bulunduklarını belirten Barış Yıldırım, o tarihte savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı. Gola Çetu Parkı’nı yıkmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifda eden Yıldırım, şunları söyledi:

“Göl sahası Tunceli şehir merkezinin bir bölümünü de içeren Uzunçayır Barajı ve HES’te, 17 Ağustos 2009 tarihinde su tutma işlemine başlanmıştı. Su tutma işlemi sonrası Uzunçayır Barajı’nın suları altında kalan Dersim merkezdeki Gola Çetu Ziyaretgahı ile ilgili olarak ibadethanelere zarar verme ve inanç hürriyetinin engellenmesi suçlarının oluştuğunu ifade ederek şuç duyurusunda bulunmuştuk. Fakat Gola Çetu’nun ibadethane olarak değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle savcılık, takipsizlik kararı vermişti. Karar gerekçesinde Gola Çetu’nun insan yapımı bir ibadethane olmadığı sadece birkaç ağaç ve kayalıklarla bir miktar düzlükten ibaret bir alan olduğu vurgulanmıştı. Savcılığın bu kararına, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz ettik ama maalesef bu mahkeme de, kararı kabul ederek itirazımızı yerinde görmedi.”

“İÇ HUKUK YOLLARINI SONUNA KADAR KULLANACAĞIZ”

Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Gola Çetu Parkı’nın yıkım kararının Gola Çetu ziyaretinin yıkım kararı anlamına geldiğine dikkat çeken Avukat Yıldırım, “Biz iç hukuk yollarını tamamen kullanarak bu davaya karşı, karşı bir dava açacağız. Tüm Dersim halkı bu kararı kabul etmeyecektir. DSİ, bir Alevi toplumunun inanç ve geleneklerini yok sayarak, Aleviler’in kutsal mekanlarının sular altında kalmasını sağlamak istiyor. Bu karar kabul edilemez. Bizler hukuk yoluyla bir sonuç alamazsak, konuyu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’ne, Avrupa Konseyi’ne kadar götüreceğiz. Hiç kimse bizim inançlarımızı yok sayamaz, inanç yerlerimizi ortadan kaldıramaz” dedi.

AKİL İNSANLAR HEYETİ DE GOLA ÇETU’DA MUM YAKMIŞTI

Can Paker başkanlığındaki 9 kişilik akil insanlar heyeti, 2 Mayıs tarihinde Tunceli’deki temasları sırasında Gola Çetu ziyaretini giderek, barışın sağlanması adına mum yakmıştı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tunceli merkez Pülümür yol ayrımında DSİ’nin kamulaştırdığı alanı park haline getirmiştik. Bu alan park olarak kullanılmaya devam edecektir. Tunceli’deki DSİ Parkı’nın yıkımı söz konusu değildir. Dava mülkiyetle alakalıdır. Tunceli’yi de yeşillendirmeye devam ediyoruz” dedi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tunceli Valiliği üzerinden yayınladığı basın açıklamasında parkın yıkılmayacağı görüşünü savundu.

Ferit Demir / Tunceli DHA