Kaynak: Haberler.com ,9 Ekim 2013
Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Kadıbükü köyünde yapılması planlanan HES projesine köylüler karşı çıkarak, bugün yapılan bilgilendirme toplantısına katılmayarak tepkilerini ortaya koydular.
Çevre yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince Çevre İl Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı ve firma yetkililerinin katılımı ile Kadıbükü köyünde Kadıbükü Regülatörü ve Hidroleketrik Santrali bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantının yapıldığı köy konağına gelen Kadıbükü Köyü Çevre Platformu üyesi köylüler toplantıyı yarıda keserek basın açıklaması yapıp HES’e karşı olduklarını söyledi.
Toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına konuşan Müdür Yardımcısı Mustafa Aynacı, toplantıya halkın katılımının sağlanması için gerekli duyurunun yapıldığını, halkın katılımın olsun olmasın ilgili yazı gereği toplantının yapılacağını belirterek, proje hakkında bilgi verdi.
Aynacı’nın konuşmasının ardından proje ile ilgili firma yetkilileri bilgi vereceği sırada Çevre Platformu üyeleri içeri girerek basın açıklaması yaptılar. Çevre Platformu adına basın açıklamasını yapan Sosyoloji uzmanı Mehmet Gökmen, proje hazırlanırken bölgede tarım ve hayvancılık yapılmadığına dair yanıltıcı belgeler konulduğu belirterek, “Safranbolu İlçesi Araç Çayı üzerinde Batu Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kadıbükü Regülatörü ve HES projesi ile ilgili olarak Çed Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince Çed sürecine halkın katılımını sağlamak halkı proje hakkında bilgilendirmek görüş ve önerilerini almak amacıyla Kadıbükü Köyü Konağında bugün yapılacağı ilan edilen toplantıya Kadıbükü Köyü halkı projeye aşağıda belirtilen nedenlerle karşı çıktığından katılmayacaktır. Buna göre; Her ne kadar iş bu proje hazırlanırken bu bölgede tarım ve hayvancılık yapılmadığına dair yanıltıcı belgeler konulmuşsa da bunlar gerçek dışıdır. Zira bu bölgede yoğun şekilde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bu Tarım Müdürlüğünün vermiş olduğu çiftçi ve müstahsil belgeleriyle vs belgelerle sabittir. Ekte bunlardan birkaç tanesi örnek olarak verilmektedir. Dolayısıyla bu proje baştan hile ve gerçek dışı olarak kanun ve tüzüğe aykırıdır.Bu bölgede gerek Çevre Müdürlüğünün bilgisi dahilinde gerekse İl Çevre Orman Müdürlüğünün Av ve Yaban Hayatı Şubesince verilen izinlerle gerek yerli gerekse yabancı turistlerle av turizmi yapılmaktadır. Bu kapsamda yabandomuzu ve karaca avı verilen resmi izinlerle yapılmaktadır. Bu suyun HES ile kullanılamayacak hale gelmesiyle hayvanlar bölgeden uzaklaşacak ve bu faaliyet bizar ur sona erecektir. Zira çekilecek su kanalları ve istinat duvarlarıyla hayvanların serbest dolaşımı ve suya erişimi engellenecektir. Bu alan aynı zamanda resmi olarak bölgemizin ismini aldığı Safran bitkisinin üretim alanıdır. Üretimi zor olan aynı zamanda Hassa bir bitki olan safranın üretimini imkansız kılacaktır. Zira suyun tutulmasıyla çevrenin iklimi değişecektir, bu yaşanmış önceki örneklerle de sabittir.
Bu proje Araç çayında yaşayan 5 çeşit balığın yok olmasına sebep olacaktır. Araç çayı bilindiği üzere yazın kurumakta, Bu çayı Karasu’dan gelen su beslemektedir. Debinin düşük olması sebebiyle projede üretileceği iddia edilen enerji miktarı gerçeği yansıtmamaktadır. Suyun az olduğu mevsimlerde de ilgili firma, hedefini tutturmak amacı ile öngördüğü su salımını da büyük bir ihtimalle yapmayacaktır. Bunun örnekleri de geçmiş projelerde görülmüştür. Kısaca, sularımızı adeta ipotek altına alan bu uygulama ile yarın sulanabilir tarım alanlarımız ve hayvanlarımız susuz kalacaktır. HES uygulamalarından tüm dünya vaz geçerken ülkemizde bunların uygulanmaya çalışılması toprağa ihanettir” dedi.