Kaynak: Ercan Jan Aktaş, Demokrat Haber, 31 Ekim 2013
Türkiye, İran ve Irak’tan gelen çevre örgütleri Ekopotamya Network’un konferansı için Diyarbakır’da toplandı.Baraj ve hidro elektrik santrali (HES) politikalarına eleştirel yaklaşan grup ve organizasyonların oluşturduğu Ekopotamya Network’un dördüncü konferansı 31 Ekim 2013 tarihinde Diyarbakir’da yapıldı.
Konferansta, Türkiye, İran, Irak ve Suriye’den gelen katılımcılar buluşup networkun çalışmalarını ve hedeflerini değerlendirdiler. Basına açık bölüm ile başlayan konferans daha sonra yeni katılan yapı ve grupların kendilerini tanıtmaları ile devam etti. Daha once 14 katılımcı yapıdan oluşan network’e Irak 2, İran 1 ve Türkiye’den 2 yapı olmak üzere toplam beş yapı daha katıldı. Bu 5 yapının kendisini tanıtması ve network’ten beklentilerini paylaşmalarından sonra çalışmaya ara verildi.
Öğle yemeğinden sonra konferansa network’un çalışmalarının değerlendirilmesi ile devam edildi. Gelecek konferansa kadar yapılmakta olan çalışmaların devamı konusunda ortak bir kararlılık oluştu. Network’un sitesinin daha güncel kılınması ve etkin kullanılması üzerine tartışmalar yürütüldü. Süleymaniye konferansında oluşturulan deklerasyonun gerçerliliğini koruduğu açıklanarak, yeni duruma dair ise kısaca aşağıdaki metin oluşturuldu.
Konferansta, Ilısu barajının ardından Dicle nehrini riske eden yeni bir tehdit üzerinde duruldu. Bu tehdit, Dicle nehri üzerinde kurulması planlanan üç yeni hidro-elektrik santralı ve baraj gölüdür. Bu barajlardan biri Diyarbakır kent merkezine oldukça yakın mesafedeyken, diğer ikisi Dicle ilçesine yakındır.
4. EKOPOTAMYA NETWORK KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ
Bilindiği gibi son on yılda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti pek çok yeni baraj ve hidro-elektrik santralı inşa etmeye başladı ve bu santraller farklı bölgelerde ciddi sorunlara ve tepkilere yol açtı. Ilısu barajının yaratacağı olumsuz etkiler ise zaten bilinmektedir. Hem Türkiye hem de Irak’ta binlerce insan Ilısu barajından direkt olarak etkilenecektir ve yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalacaklardır. Bunun yanında, barajlar nedeniyle Dicle nehrinde su kalitesi her geçen gün düşmektedir. Dolayısıyla, küresel ısınma, kirlilik, nehir üzerindeki mevcut barajlar derken, şimdi Dicle nehri üzerinde yapımı planlanan bu yeni barajların tehdidi ile karşı karşıyayız.
Bizler, Ekopotamya Network bileşenleri olarak, daha önceki baraj inşaatlarında olduğu gibi, Dicle nehri üzerinde yapımı planlanan bu yeni barajlara da şiddetle karşı çıkıyor ve bu planların uygulanmaması için çaba göstereceğimizi deklare ediyoruz. Mevcut durumda, insanların Dicle nehri üzerine kurulu barajlardan dolayı zaten ciddi sıkıntı yaşadığı göz önüne alındığında, nehir üzerinde yeni barajlar ve hidro-elektrik santralleri inşa etmek demek bir insan hakkı ihlali olduğu gibi doğaya karşı işlenmiş bir suçtur. Bu nedenle, Türkiye, İran, Irak ve Suriye’de yaşayan insanlar olarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini şiddetle eleştiriyor ve Dicle nehri üzerinde yapılması planlanan bu üç yeni barajın iptal edilmesini istiyoruz.
Ekopotamya Network Bileşenleri:
IRAK:
1.Green Hand Organisation
2. Hawar Organisation for Supporting Syrian refugees
3. Civil Development Organisation
4. Kurd M.A.D
5. WDTO
6. Green Kurdistan Organisation
7. KYEO
8. Gayandn
9. Kurdistan Youth International Group
10. Nature Iraq
İRAN:
1. Alpin Club of Iran
2. Cenesta
3. Kariza
TÜRKİYE:
1.Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi
2.Pasur Doğal Çevreyi Koruma Girişimi)
3.Cilo Doğa Derneği
4. Ekoloji Derneği
5. EKO-JÎN
6. Cizre Kültür Koruma Girişimi