Hasankeyf’te barajların etkileri tartışıldı

Kaynak: www.emekdunyasi.net
Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından organize edilen Hasankeyf’le Dayanışma Kampı’nda düzenlenen, “Türkiye’de baraj ve HES mağdurları” konulu panelde, Ilısu Barajı’na destek veren bankalarda hesapları bulunanların hesaplarınısilmeleri çağrısı yapılırken, baraj yerine daha az masrafla uzun süreli enerji üretimine önem verilmesi istendi.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından organize edilen ve 17 Ekim’e kadar sürecek olan Hasankeyf’le Dayanışma Kampı’nın dördüncü gününde etkinlikler düzenlenen panelle devam etti. Hasankeyf köprübaşında kurulan kampın çadırında yapılan panele, BDP Batman İl Eşbaşkanı Saadet Becerikli, BDP Siirt İl Başkanvekili Ali Kayar, Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi ve Alman Sol Parti Milletvekili Andresh Hunko ve çok sayıda kişi katıldı. Allianoi Koruma Derneği Başkanı İffet Diler’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Hasankeyf’te yaşayan vatandaşlar, baraj mağdurları, belediye başkanı, parti yöneticileri sanatçı ve çevre gönülleri yöneticileri birer konuşma yaptı.

Panelde ilk olarak söz alan BDP Siirt İl Başkanvekili Ali Kayar, Kürtçe kısa bir konuşma yaptı. Bölgede, yapılmak istenen barajların, devletin uzun süre Kürt halkını ayrışmaya götürmek için yürüttüğü sinsi politikanın sonucu olduğunu söyledi. Ilısu Barajı’na destek veren bankalarda hesapları olan Kürtlere çağrı yapan Kayar, “Halkın tarihi olan ve bir dünya insanlık mirası olan Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı finansmanları olan bankalardan herkesin hesabını çekmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Daha sonra konuşan Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Memduh Çakar, Kızıltepe ÇEV-GÖN olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve bir halkın var oluş abidesi olan Hasankeyf’in sulara gömülmek istenmesinin bir halkı tümden boğmaya çalışmakla eşdeğer olduğunu düşündüklerini altını çizdi. Bir halkın abidesi olan Hasankeyf’i ve geçmişini kabul edilmesini talep eden Çakar, “Siz bu geçmişi kabul edin ki toprakta sizi kabul etsin” dedi.

‘VERİLEN SÖZLER TUTULMADI’

Hasankeyf sakinlerinden Emin Turhan ise, tarihi Hasankeyf’in Moğollar tarafından 3 defa istilaya uğradığını belirterek, istilada Hasankeyf’e ve Hasankeyflilere yardım edilmemesi için tüm yollar kapandığını dile getirdi. Yüzyıllardır her 15-30 yıl arayla Hasankeyf için savaş yapıldığına vurgu yapan Turhan, “Çünkü Hasankeyf kalesi insanlar için güvenliydi, ikincisi Hasankeyf köprüsü halklar ve bölgeler arasında en büyük ticaret geçişini sağlayan köprü haline gelmiştir. Bunun için Hasankeyf çok önemseniyordu, ama bu önemsenme medeniyetler dediğimiz oluşumlar tarafından düşmanca bir şekilde önemseniyordu” dedi.

‘8 YILDIR BARAJ MAĞDURUYUM’

M. Sıdık Seven adındaki vatandaş ise, Kürtçe yaptığı konuşmada, mağduriyetini anlattı. 8 yıl önce Hasankeyf’ten Batman’a yerleştirildiğini dile getiren Seven, “Bana, size konut yapacağız. Bu konut projesi, içinde bahçe, çocuk parkı olan müstakil ev olarak geçiyordu. Ama 8 yıldır hala bir barakada yaşıyoruz. Bize verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı” dedi.

Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz da, Başbakan’a çağrı yaparak, bu halkın değeri ve tarihi olan Hasankeyf’i yok ederek hiçbir yere varılamayacağının altını çizdi. Hasankeyf Belediye Başkanı’na da seslenen Yılmaz, “Sen bu halk tarafından seçilmişsen, bu halk ne talep ediyorsa, o yönde hareket etmek zorundasın ve bunun için mücadele etmen gerekiyor” dedi.

‘HASANKEYF ÜZERİNDEN İKİNCİ BİR KERBELA YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Daha sonra bir konuşma yapan Hasankeyf’te çekilen “Sonbahar” filmin yönetmeni Handan Öztürk ise, “Artık Hasankeyf sadece Hasankeyflilerin sorunu değil, benim, onun, Amed, Dersimli, Çinli, kısacası tüm Dünyalılarındır” şeklinde konuştu. Hasankeyfliler Hasankeyf’e sahip çıkmadığını söyleyenlerin yanlış olduğunu dile getiren Öztürk, “Hepimiz Hasankeyf’e sahip çıkacağız. Burası tüm dünya halklarının insanlık mirasıdır. Bakın Ilısu Barajı yapımı 8 aşamada yapılacak, yani 8 set kurulacak bu setlere kelepçe vurulacak. Yani önümüzdeki yıllarda başta Ortadoğu olmak üzere Irak’a karşı kullanmaya yönelik bir politika haline getirecektir” şeklinde konuştu.

‘BİR AMPUL DEĞİŞİKLİĞİ İLE ILISU BARAJI’NA GEREK KALMAYACAK’

Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel ise, “Aslında ampul üretim projesinin hayata geçmesi halinde, barajlara özellikle Ilısu Barajına gerek kalmayacaktır” dedi. Avrupa ülkelerinde, özellikle bu ülkelerin aydınları tarafından verilen tepkiler nedeniyle birçok şirketin projeden geri çekildiği hatırlatmasında bulunan Temel, “Ama bana göre, bu şirketler geri çekilmemiştir, çünkü aydınları karşısına almak istemedi, ama Türkiye’deki bankalar üzerinden yapılıyor ve bu şirketler de bu bankalara destek veriyor. Şu anda, elimizde bir belge yok, ama sinsi bir şekilde yürütüldüğünün farkındayız, en kısa zamanda bu da açığa çıkacaktır” şeklinde konuştu.

DİHA