Kaynak: Açık Gazete, 4 Ocak 2012, Yusuf Yavuz,
Yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı besleyen Köprüçay’ın Isparta sınırında yapımı planlanan Kasımlar Barajı ve HES projesi bölgedeki turizmcileri alarma geçirdi.Turizmci Selda Ecer baraj için su tutulmaya başlanmasıyla bölgenin tamamen öleceğini söyleyerek “tasımızı tarağımızı toplar gideriz” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Bölgedeki büyük kanyonun, dünyanın en iyi on kanyonundan biri olduğunu belirten Dağcı Yılmaz Sevgül ise “biz tanıtmaya bile kıyamazken yok edilecek olması çok üzücü” diye konuştu.
KASIMLAR BARAJI TURİZM İÇİN CİDDİ TEHDİT
1993 yılından bu yana Köprülü Kanyon ve çevresinde rafting başta olmak üzere doğa sporları turizmi hizmeti verdiklerini belirten Transnature Turizm Acentası sahibi Selda Ecer, bölgede raftigi ilk başlatan firma olduklarını söylüyor. Yöredeki turizm potansiyelinin geliştirilemsi konusunda uzun yıllardır çaba harcadıklarını anlatan Ecer, Kasımlar Barajı ve HES projesinin bölge turizmi için ciddi bir tehdit olduğunu savundu.
‘DALAMAN’DA REZİL OLDUK, BURADA DA AYNI ŞEY OLMASIN’
Kanyonu besleyen su kaynaklarının bu haliyle bile yüksek sezonda yetersiz kaldığını anlatan Ecer, baraj için vadinin yukarı kısmında su tutulmasıyla birlikte sektörün öleceğini dile getirdi. Dalamanda da sektör olarak benzer bir durum yaşadıklarını anlatan Ecer, Dalaman Çayı üzerinde inşa edilen Akköprü Barajı için su tutulmaya başlandıktan sonar yetkililerden kendilerine gelen bir yazıyla raftingin yasaklandığını öğrendiklerini belirterek,”elimize ulaşan yazının ardından bağlantılarımızı iptal etmek zorunda kaldık. Büyük sıkıntılar yaşadık, çalıştığımız acentalara rezil olduk” dedi.
YILDA 1 MİLYON TURİST ZİYARET EDİYOR
Köprülü Kanyon bölgesinin Türk turizmi için öneminin büyük olduğunun altını çizen Ecer, “bugün Moskova’da Kızılmeydan’a gidip kime sorarsanız sorun, her üç kişiden birinin Köprülü Kanyon’u ziyaret ettiğini görürsünüz. Yüksek sezonda yaklaşık 80 ila 100 firma bu bölgede hizmet veriyor. Günde ortalama 5-6 bin turist bölgeyi ziyaret ediyor. Rafting, acenta istatistiklerinde en çok tercih edilen etkinliklerin başında geliyor. Yılda yaklaşık 1 milyon turistin bölgeyi ziyaret ettiğini ve turist başına sadece rafting gelirinin 50- 55 dolar olduğunu düşünürseniz yaratılan katma değer ortaya çıkacaktır” diye konuştu.
‘AKP’Lİ YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜK’
Kanyonu besleyen ana kaynak olan Köprüçay üzerine projelendirilen Kasımlar Barajıyla ilgili kaygılarını AKP Antalya milletvekilleri ve Antalya İl Başkanı Mustafa Köse ile de paylaştıklarını anlatan Ecer, “biz de ülkemizin enerji konusunda kendi kendine yetme çabalarını destekliyoruz. Hepimiz bu ülke için çalışıyoruz. Ancak elimizdeki değerlerin basit çıkarlar uğruna heba edilmesine de razı olmamız mümkün değil. AKP’li milletvekillerinin de konuyla ilgili incelemelerin ardından bölge insanının kaygılarını giderecek açıklamaları yapacaklarına inanıyoruz. Çünkü AKP’li yetkililer de bölge için hayati önem taşıyan su kaynaklarının çar çur edilmesinden yana değiller” görüşünü dile getirdi.
‘SU TUTULMAYA BAŞLANIRSA ÇEKER GİDERİZ!’
Kendisinin de 23. ve 24. dönem AKP Antalya Milletvekili aday adayı olduğunu belirten Ecer, “bölgedeki 20 yılık birikimime yaslanarak söylüyorum, temiz su kaynaklarımızı korumak zorundayız. Çünkü temiz su petrolden daha değerli. Bize baraj da rafting de aynı anda olabilir derlerse onu da kabul ederiz ancak ikisinin aynı anda olmadığını yaşadığımız tecrübelerden biliyoruz. Eğer bölgeyi besleyen su kaynağı baraj için tutulmaya başlarsa bizler tasımızı tarağımızı toplar, çeker gideriz!” dedi.
DAĞCI SEVGÜL: ‘BİZ GÖSTERMEYE KIYAMAZKEN YOKOLMASI ÜZÜCÜ’
Türkiye’nin en iyi kaya tırmanışçısı olarak bilinen Dağcı Yılmaz Sevgül ise Köprülü Kanyonun ana kaynağını oluşturan bölgede inşa edilecek barajın milli parkı da içine alan sahayı olumsuz etkileyeceğini savundu. Özellikle Çaltepe ya da büyük kanyon adıyla bilinen 12 kilometrelik kanyonun dünyanın en iyi on kanyonundan biri olduğunu belirten Sevgül, “biz daha buraya elimizi sürmemişken, tanıtmaya bile kıyamazken bu şekilde yokedilecek olması çok üzücü” dedi.
BÖLGENİN DOĞA SPORLARI ENVANTERİ ÇIKARILDI
Köprülü Kanyon bölgesinin Antalya’ya gelen turistlerin yarısının uğrak yeri olduğunu anlatan Sevgül, GEF-2 Projesi kapsamında bölgede yaptığı çalışmayla alanın doğa sporları envanterinin ortaya çıkarıldığını belirtti. Sevgül, alanda yaptığı çalışma sırasında kanyon içerisinde 500 ila 600 metre yüksekliğe ulaşan dik kayalıkların bulunduğunu tespit ettiğini dile getirdi. Bölgenin Türkiye’nin önemli rekreasyon ve doğa sporları alanlarından biri olduğunun altını çizen Sevgül, dünyada yalnızca bu bölgede yaşayan Kızıl Akbaba’ların yanısıra Akdeniz servisi ormanı ve çok sayıda canlı türünün de tehdit altında olduğunu sözlerine ekledi.
KASIMLAR BARAJI BÖLGENİN SULARINI TOPLAYACAK
Isparta’nın Sütçüler ilçeleriyle Antalya’nın Manavgat ilçelerini kapsayacak Kasımlar Barajı ve HES projesi, 1980’li yıllarda kamu tarafından geliştirilen projelerden biriydi. Adını aldığı Kasımlar beldesinde inşa edilecek olan ana gövdede, bölgenin önemli su kaynakları olan Başakdere, Kartoz Çayı, Kuzukulağı Deresi ve Ayvalı Çayı’nın sularını toplayarak baraj gölünde depolayacak. Kasımlarda kurulacak olan HES’ten alınacak sular yaklaşık 18 kilometrelik kanal ve tünellerle Değirmenözü köyündeki yükleme havuzuna akıtılacak. Buradaki tribünlere iletilen sulardan yeniden enerji üretilecek. Ancak projeye göre nehir kaynağına yüzde 10 oranında can suyu bırakılacak olmasının yanısıra inşaat aşamasında yörenin el değmemiş dokusunda yaratılacak tahribat bölgede endişe yaratıyor. Barajın projelendirildiği yıllarda bölgenin güneyinde henüz başlamamış olan ancak bugün yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği Köprülü Kanyon çevresindeki işletmeciler yetkililerden çözüm bekliyor.