‘HES mahkûmu Leyla’ için 9 yıl hapis istendi

Kaynak: Milliyet, 20 Şubat 2012
HES eylemcisi arkadaşlarıyla görüşmesi yasaklanan Leyla Yalçınkaya’ya bu defa jandarma erlerine hakaret ettiği ve yaraladığı gerekçesiyle dava açıldı.Erzurum’un Bağbaşı beldesinde Hidroelektrik Santralini (HES) protesto eylemlerine katıldığı için Tortum Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ’HES çalışma alanlarında bulunmama ve eylemlere katılanlara görüşmeme’ cezası verilen Leyla Yalçınkaya (17) hakkında bu kez 3 ayrı suçlamayla 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Tortum İlçe Jandarma Komutanlığı’nda er olarak vatani görevini yapan Abdullah Teke, Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, 5 Ağustos 2011’de Yalçınkaya’nın attığı taşla yaralandığını, Er Adil Aldemir ise aynı gün kendisine ’şerefsizler’ diye bağırarak hakaret ettiğini ileri sürdü. Teke, 12 Eylül 2011’de Yalçınkaya’nın jandarma aracının yanından geçerken kendisine “O…çocuğu, hayvan oğlu hayvan, şerefsiz oğlu şerefsiz” dediğini iddia etti. Yalçınkaya ise hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

250’şer TL ödediler
Tortum Cumhuriyet Başsavcılığı, Leyla Yalçınkaya hakkında Çocuk Mahkemesi sıfatıyla Tortum Sulh Ceza Mahkemesi’nde ’hakaret’, yine Çocuk mahkemesi sıfatıyla Tortum Asliye Ceza Mahkemesi’nde ’hakaret’, ’görevi yaptırmamak için direnme, kasten yaralama’ suçlarından dava açtı. Bağbaşı, Serdarlı ve Pahlivanlı beldeleriyle Dikmen, Uzunkavak köylerinden geçen Ödük Çayı üzerine kurulması planlanan 3 ayrı HES’e karşı çıkan köylüler kadınlar çok sayıda eylem yapmış, güvenlik güçlerinin müdühüleleri sırasında arbede yaşanmıştı.

Eylemlere katılanlara 250’şer lira para cezası vermesinin yanı sıra, Yalçınkaya’ya ‘HES’in çalışma alanlarında bulunmama ve eylemlere katılanlara görüşmeme’ cezası verilmişti.