Kaynak: haber50.com, 3 Mart 2012
Adana’nın Kozan ilçesinde yapımı devam eden Gökdere Köprü Barajı’nda derivasyon tünelinin kapağının patlaması sonucu yaşanan facia, TBMM’ye taşındı. CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, “Kazanın oluş nedenleri ile kazaya kadar gelen süreçteki eksikliklerin tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi artık müşterek sorumluluğumuz haline gelmiştir” dedi.
Baraj faciasıyla ilgili Meclis araştırması yapılması teklifinde bulunan CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, “Adana Kozan’da yapımı süren Köprü Barajı inşaatında kapaklar patlamış, 10 işçi kaybolmuş, kayıp işçilerden 4’ünün cesedi bulunmuş, 2 işçi de yaralı olarak kurtarılmıştır. Seyhan Nehri üzerinde yapımına 2009 yılında başlanan Köprü Barajı ve HES inşaatının kapaklarında oluşan çatlaklar nedeniyle sızma meydana gelmiş, açılmaya çalışılan kapaklar tazyikli suya dayanamayıp patlamıştır. Birçok işçinin suya kapıldığı kazada ayrıca 4 kamyon, 1 dozer ve değişik ebatlarda 6 iş makinesi de akıntıyla sürüklenmiştir. Baraj suyu nedeniyle karayolu ulaşımını sağlayan bir köprü de yıkılınca bölgeye ulaşım güçlükle sağlanmış, bölgeye alternatif yollardan ulaşım sağlanmıştır. Elektrik üretim santrallerinin lisans, denetim ve inşaat konularında genel bir sorun olduğu gerçeği ortadadır” dedi.
Devlet Su İşleri’nin (DSİ) birikiminin zaman içerisinde yok edildiğini, yeni kadroların oluşturulmayarak DSİ’nin denetleme yapamaz hale geldiğini savunan Develi, ”Lisans ve denetim sorumluluğu EPDK’ya verilmiş ancak EPDK’nın Ankara’dan proje inceleme yöntemiyle lisans vermesi genel kural haline gelmiş, denetlemeleri yapamamış, elektrik üretim santrallerinin yapım ve işletme güvenliğini tamamen üretici firmanın sorumluluğuna bırakmıştır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de elektrik üretim santrallerine ilişkin denetleme kanunu olmadığını aktaran Develi, ”Var olan kanunlar günümüz ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Kazanın oluş nedenleri ile kazaya kadar gelen süreçteki eksikliklerin tespit edilerek, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi artık müşterek sorumluluğumuz haline gelmiştir. Önlem alınmadığı taktirde denetim ve yasal düzenleme eksikleriyle dolu elektrik üretim santralleri risk taşımaya devam edecek, istenmeyen kazalar kaçınılmaz olacaktır. Bu gerekçelerle konuyla ilgili Meclis araştırması açılmasını taktirlerinize sunuyoruz” dedi.