Kaynak: Zaman, 28 Mart 2012
Eskişehir ve köylerinin su ihtiyacını karşılayan Porsuk Barajı’nın su oranının yükselmesi nedeniyle açılan baraj kapakları çiftçileri mağdur etti. Barajın Eskişehir’e uzanan Porsuk Nehri kıyısındaki ekili tarım arazileri sular altında kaldı. Barajın açılmasıyla birlikte 500 dönüm ekili arazi 40 santim suyun içinde kaldı. Doluluk seviyesinin yüzde 95’lere ulaştığı barajdan gelen suyun neden olduğu su baskını nedeniyle köylüler, oluşan binlerce lira zararın karşılanması için yetkililerden çözüm bekliyor.
Sert geçen kışın ardından havaların ısınmasıyla eriyen kar suları barajları doldurmaya başladı. Kütahya-Eskişehir arasında bulunan Porsuk Barajı’nda eriyen karlar nedeniyle su seviyesi arttı ve taşma tehlikesi gösterdi. Bunun üzerine yetkililer, barajda taşkın olmaması nedeniyle kapakları açtı. Ancak barajın kapaklarının açılmasıyla birlikte suyun aktığı Porsuk Çay’ı etrafında mahsulü olan çiftçileri mağdur etti. Çay’ın Eskişehir’e giriş kısmında bulunan Yenice, Sofça, İncesu, Gökçekısık ve Kızılinler köylerinde 500 dönüm tarım arazisi sular altında kaldı. Yaklaşık 40 santim yüksekliğindeki suyla dolan ekili araziler, çiftçileri şok etti. Genellikle arpa, buğday, pancar ve kabak türlerinin ekili olduğu tarlaların hepsi zarar gördü. Köylünün ücretini hasat zamanı ödemek şartıyla aldığı tohumları tarlada kaldı. Zorda kalan köylüler, meydana gelen zararın tespiti ve gereğinin yapılması için yetkililerden yardım istiyor.
Gökçekısık Köyü’nde 40 dönüm arazisi sular altında kalan Ahmet Süder, “Ben tarlanın tohumunu Tarım Kredi Kooperatifi’nden borç olarak aldım. Harmanda ödemek şartıyla. Bunu nasıl ödeyeceğim. Su bastı perişan oldum. Bütün komşu köyler de aynı şekilde mağdur.” dedi.
“BALIK YETİŞTİRİP, DEVLET SU İŞLERİ’NE GÖNDERECEĞİM”
Devlet Su İşleri yetkilileri ile konu hakkında görüşemediğini ifade eden Süder, yetkililerin zamanında önlem almadığından şikâyet etti. Tarlalarının kullanılamaz hale gelmesini ilginç bir yorumda bulunan Süder, “Bu sene buradan ürün alamayacağıma göre burada balık yetiştirip de Devlet Su İşleri’nin mühendis ve müdürlerine hediye olarak göndereceğim.” diye konuştu.
Yetkililerin baraja müdahale konusunda geç kaldıklarını belirten köy sakinlerinden Ahmet Yılmaz ise “Kışın çok kar yağdı. Porsuk barajının dolacağını muhakkak biliyorlardı. Şimdi bu zamana kadar Porsuk barajından birazcık suyu boşaltma yerine beklediler şimdi birden suyu saldılar. Maalesef 500-600 dönüm arazi gördüğünüz gibi sular altında kaldı.” şeklinde konuştu.
DSİ YETKİLİLERİ: GENELDE SEVİYESİ ÇOK DÜŞÜK ARAZİLER SU ALTINDA KALDI
Porsuk Barajı için gerekli hazırlıklarını yaptıklarını savunan Devlet Su İşleri yetkilileri ise Mart ayı başında yüzde 80 doluluk oranı olan barajda su seviyesinin hızla yükseldiğini belirten yetkililer, bugün barajdaki su seviyesinin yüzde 95’lere kadar yükseldiğini kaydetti.
Baraj emniyeti ve Eskişehir’den gelebilecek sulardan etkilenmemesi için 16 Mart tarihinden itibaren çeşitli seviyelerde su tahliyesine başlandığını açıklayan yetkililer, Porsuk barajı ile Eskişehir ili arasında bulunan Kızılinler, Gökçekısık gibi köylerin arazileri en düşük düzeyde etkilendiğini ve genelde seviyesi çok düşük araziler su altında kaldığını savundu.
(CİHAN)