Ya alt baraj olmasaydı!

Kaynak: Sabah, 4 Mart 2012
Kozan’da 10 işçinin hayatına mal olan baraj inşaatında ilk tespit: Beton tıkaç inşa edilmemiş, hızlı su tutulmuş ve denetim dışı kalmış.

Adana Kozan’da inşa edilen Köprü Barajı’nda 24 Şubat’ta yaşanan ve 10 işçinin öldüğü faciayla ilgili incelemede hem denetim boşluğu hem de ihmaller zinciri olduğu ortaya çıktı. Barajda inşaat tamamlanmadan fazla su tutulduğu belirlenirken, “Yedigöze Barajı olmasa, barajdan çıkan 94 milyon metreküp su Adana’yı sular altında bırakabilirdi” tespiti yapıldı. EnerjiSA’nın sahip olduğu ve Özaltın-Cengiz İnşaat ortaklığı tarafından inşa edilen Köprü Barajı’nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ ve Enerji bürokratlarının ilk incelemelerinde görülen eksikler rapor edildi. İşte ilk tespitler:

BETON TIKAÇ OLMADAN SU TUTULMUŞ: Baraj inşaatının tamamlanmasının ardından, tünellerde olması gereken beton tıkaç inşa edilmeden su tutulmaya başlanmış. Bu nedenle tutulan suya karşı barajın dayanak noktaları güçlendirilmemiş.

HIZLI SU TUTULMUŞ: Barajdan bir an önce elektrik üretimine başlayabilmek amacıyla hızla ve olması gerekenin üzerinde su tutulmuş. Bir çok barajın tamamlanmasının ardından büyüklüğüne göre 7-8 ay sürecek su tutma süresi olduğunu anlatan yetkililer, “Su tutma barajı test etme açısından aşamalı yapılır. Köprü Barajı’nda su hızlı tutulmuş. 15-20 metre su yüksekliği sağlanan gün olmuş” değerlendirmesi yaptı.

ADANA SULAR ALTINDA KALIRDI: Barajda kısa zamanda biriken su miktarı 94 milyon metreküpe ulaşmış. Şayet Yedigöze gibi sıralı barajlar olmasa taşkın Adana’ya gider ve tüm şehri sular altında bırakabilirdi.

DENETİMSİZ BARAJ: Danıştay’ın Denetim Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurmasının ardından, baraj inşaatını denetleyen Su Yapı şirketine 2011 sonunda “Artık denetime gerek yok” denmiş. Kaza sırasında baraj denetimsiz kalmış.

ODTÜ İNCELİYOR: Köprü Barajı’nın sahibi EnerjiSA yaptığı açıklamada kazada yaralanan 2 işçinin durumunun iyi olduğunu, 4 işçinin hayatını kaybettiğini ve 6 işçi için arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Adli soruşturma başlatıldığını aktaran şirket, “Enerjisa’nın talebi ile üniversite uzmanlarından (ODTÜ) oluşan heyet kaza nedenlerini incelemeye başlamıştır” açıklaması yaptı. Kamu ve sivil 180 kişilik ekibin arama kurtarma çalışmalarını devam ettirdiği aktarıldı.

 

Kozan’da acı ortak: Bir mezarları olsun

Adana’nın Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajı Tüneli kapağının patlamasının ardından kaybolan işçilerin bulunması için yapılan çalışmalar sürüyor. Önceki gün kayıp işçilerden Erdal Demirelli’nin cesedinin bulunduğu yerin yakınındaki su birikintisi boşaltılıyor; bir yandan da kayıkla yüzeyde ceset arama çalışmaları yapılıyor. Soğuk kış şartlarına rağmen yakınlarıyla birlikte çalışmaların yapıldığı yerden ayrılmayan Hasan Bolat’ın eşi Songül Bolat, eşinin kendisine sürekli tünelden bahsettiğini belirterek, “Hasan, paletli kepçe kullanıyordu. 17 aydır barajda çalışıyordu. Bana kapakların su kaçırdığını söylemişti. ‘Hasan ne olacak?’ dediğimde bana ‘Kapaklar çok fazla su kaçırıyor. Kum dolu torbalar koyuyoruz. Patlarsa benim hiçbir şansım yok çünkü en önde çalışıyorum, alır götürür’ dedi. Eşime ve diğer çalışanlara bir şeyler olmasın diye gece-gündüz dua ediyordum” diye konuştu. İki çocuk annesi Songül Bolat “Hiç olmazsa mezarları olsun istiyoruz” dedi. Mehmet Yılmaz’ın Adana’da yaşayan ve olayın olduğu günden bugüne kadar barajdan ayrılmayan kuzeni Mustafa Yılmaz ise çalışmaların yeterli olmadığını ileri sürdü. Mustafa Yılmaz, “Kuzenim bir yıldır buranın servisini yapıyordu. İşçileri getirip götürüyordu. Buradaki insanlar ihmal kurbanı oldu. Eğer zamanında önlem alınmış olsaydı bu facia yaşanmayacaktı. Sorumluların cezalandırılm asını istiyoruz” diye konuştu.

“EVİMİZİN DİREĞİYDİ”

Kozan’ın Kıbrızlı köyünde yaşayan bir çocuk babası Latif Değirmenci’nin ağabeyi Şevki Değirmenci de diğer aileler gibi çalışmalarının yeterli olmadığından yakındı. Vinç operatörü Veli Damaksız’ın (31) Adana’da yaşayan ailesinin evinde de hüzünlü bekleyiş sürüyor. Felçli anne Fadime ile tansiyon hastası baba Hayri Damaksız, “Evimizin direği yıkıldı. Tek erkek evladımızı kaybettik” diyerek gözyaşı döküyor. Baba, “Evimizin bütün masrafını oğlum karşılıyordu” diye gözyaşı döktü. Önceki gün cesedi bulunan Erdal Demirelli ise Van Erciş’te toprağa verildi.