Baraj karşıtı ve doğa aktivisti Roberto Epple Hasankeyf”te

Kaynak: Haberfx, 16 Mayıs 2012
Avrupa ve dünya çapında uluslararası birçok doğa ve baraj karşıtı harekete öncülük yapan Roberto Epple, eşi Michelle ile birlikte Batman ve Hasankeyf”i gezdi.
Doğa Derneği ve Bat-Der tarafından karşılanan ünlü aktivistler antik kent Hasankeyf’te çevre ve doğa aktivistleri ile bir araya geldi. Aktivistler ile buluşan Roberto Epple Doğa Derneği Hasankeyf Proje Koordinatörü Derya Engin, Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Hasan Argunağa, Aydın-Der Başkanı Evren Arı, Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut ve Hasankeyf gönüllülerine dünyada ve Avrupa’da yapılan barajlar ve bu barajlara karşı yapılan mücadeleden örnekler verdi. İki saatlik bir slayt sunumla bilgi veren Roberto Epple, “Ilısu Baraj projesinin benzeri bir çok ülkede doğa ve çevreyi tahrip etmektedir. Çin’den, Avrupa’ya, Afrika’dan, Asya’ya, Amerika’ya ve Antartika’ya kadar ciddi bir doğa tahribi söz konusudur. Bu doğa aktivitelerinden dolayı dünyada risk altında olan büyük nehir havzalarının korunmasına yönelik çalışmalar nedeniyle dünya nehirleri kardeşlik ağı oluştu. Baraj karşıtlığından ötürü dünya insanları birbirlerine yakınlaştı. Özellikle İspanya’nın Bask bölgesinde yapılan ve Ilısu Barajı kadar büyük ölçekte gövdesi de tamamlanmasına rağmen yoğun kamuoyu baskısından ötürü barajda su toplanmadan projeden vazgeçildi. Baraj gövdesi de köprü görevi görmektedir. Dünyadaki bütün nehirler üzerinde yapılan barajlar uluslararası sermaye tarafından desteklenmektedir. En önemli aktivitelerimizden ve dünyada yüzlerce ülkede uygulanan Big jumb büyük atlayış, 2005 yılından bu yana Temmuz ayının 2. Pazar günü bütün dünyadaki baraj tehlikesi geçiren nehirlere saat 16.00’da ve aynı anda atlayarak dikkat çekmekteyiz. Geçen sene 300 bin insan atlamıştı. Dicle Nehri’nde, Hasankeyf‘te geçen sene bu atlayış gerçekleşmişti. Dileğimiz bu rakamın 400 bine çıkmasıdır. Biz Fransa’da Avrupa’nın geniş geniş nehir sistemlerinin çeşitliliğini araştırma hareketi olarak buna başladık. Amacımız dünya nehirlerinin doğal akması ve baraj projelerinin durdurulmasıdır. Dünyadaki bir çok doğa ve çevre örgütüyle ortak çalışmalar yapmaktayız” dedi.

Sunum sonrasında aktivist Roberto Epple’ye Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut tarafından Hasankeyf işlemeli tabak ve tablo hediye edildi.