Kaynak: Birgün, 14 Mayıs 2012
Dersim’in Nazimiye İlçesi’ne bağlı Aşağı Doluca Köyü sakinleri, hukuksuz bir şekilde Pembelik Barajı’nın yapımını sürdüren Limak Şirketi’ne karşı direnişini sürdürüyor.
Önceki gün Peri Suyu üzerinde bulunan köprüden özel güvenlik ekipleri ve iş makineleriyle Doluca Köyü’ne geçip baraj inşaatını sürdürmek isteyen Limak’ın taşeron şirketi Umay Şirketi yetkilileri, köylülerin direnişiyle karşılaştı.
Köylülerin direnişi ile karşılaşan Umay Şirketi sahibi İmam Umay’ın köylüleri tehdit ittiği iddia edildi. Köylülerin direnişi karşısında iş makineleri geri çekilerek, Peri Suyu’nun Elazığ’ın Karakoçan İlçesi sınırlarına giren diğer yakasında baraj yapım çalışması sürdürüldü. Baraj yapım çalışmasının başlatıldığını duyan Dersim’deki demokratik siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri Doluca Köyü’ne gelerek, her koşulda köylülerin yanında olacaklarını belirtti.
‘TOPRAKLARIMIZI VERMEYECEĞİZ’
Peri Suyu üzerinde direnişleri sonuç veren köylüler, “Peri özgürdür özgür akacak”, “Limak Peri’den defol” sloganlarını attı. Yargıtay’ın yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen, Limak şirketinin baraj yapım çalışmasına devam ettiğini belirten köylülerden Ali Tanış, “Bugün de yine iş makineleri ve özel güvenlikçileriyle topraklarımıza girmeye çalışıyorlar. Şu anda üzerinde bulunduğumuz köprüde bile barikat kurmuşlardı. Bizim araçlarımızın geçişini bile yasaklıyorlar. Kendi topraklarımızı vermeyeceğiz. Kendi topraklarımızı, kimseye peşkeş çekmeyeceğiz. Onların da böyle bir gücü yoktur. Kimse zorla, topraklarımızı elimizden alamaz. Biz köprüden geçirmiyoruz. Şu anda gördüğünüz gibi özel güvenlikçileri karşıda bizi tahrik etmeye çalışıyor. Ama biz tahrike gelmeyiz, sadece kendi topraklarımızı korumak istiyoruz” dedi.
‘VADİNİN BİNLERCE SAHİBİ VAR’
“Bu vadinin sadece burada direnen üç-beş kişi değil binlerce sahibi var” diyen köy sakinlerinden Zülfü Artarak, yetkililerin kendilerini gözaltına almakla tehdit ettiğini kaydetti. Arkadaşları Özkan Aslan’ın tutuklanmasını hatırlatan Artarak, “Bugün beni, yarın başkasını alabilirler. Ama bilsinler ki bu vadinin binlerce sahibi var” diye konuştu. Peri Suyu’nun Karakoçan tarafında arazilerin istimlak edildiğini belirten Nurettin Akyol, “Biz bu usulsüz istimlaktan davayı kazınmış durumdayız. Ama Yargıtay kararına rağmen, halen gelip burada baraj yapımına devam ediyorlar” dedi.
Dersim’deki demokratik siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri Doluca Köyü’ne gelerek, direnen köylülerin yanında olduklarını ifade etti. Heyet adına açıklama yapan İHD Dersim Temsilcisi Barış Yıldırım, köylülerin tüm direnişi ve alınan hukuksal kararlara rağmen, şirket yetkililerinin baraj yapım çalışmasına devam ettiğini belirterek, “Dersimlilerin HES mücadelesi, sadece çevre ve doğa mücadelesi değildir. Bu bir mukadderat, bir gelecek mücadelesidir” dedi.
‘AKP’DEN SAYGI BEKLEYEMEYİZ’
Kısa bir konuşma yapan BDP Dersim eski milletvekili ve Dersim İl Başkanı Şerafettin Halis, AKP hükümetinin insana saygı duymadığını ve bütün çalışmalarında bunu gösterdiğini söyledi. Halis, “İnsana saygı duymayan bir iktidarın, doğaya da saygı duymasını bekleyemeyiz” dedi. DİHA
NE OLMUŞTU?
Limak Holding’in özel güvenlikçileri, Peri Suyu üzerine kurulmak istenen Pembelik barajına karşı direne köylülere saldırmıştı. Kurdukları çadırlarda direnen köylüler, önceki sabah saatlerinde inşaat alanına girmek isteyen Limak Şirketi’ne ait iş makinelerini, barikat kurarak engellemiş ve iş makineleri bölgeden ayrılmak zorunda kalmıştı. Olayın ardından bölgeye gelen Limak Şirketi özel güvenlikleri, köylülere saldırmıştı. Özel güvenlikçilerin saldırısı karşısında Peri Suyu’na baraj yapılmasına karşı çıkan halk da kendini savunmuştu. Çıkan çatışmada iki kişi hafif şekilde yaralanmıştı.