CHP’li vekiller Hes protestocuları ile bir araya geldi

Kaynak: Haberler.com, 5 Hairan 2012

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve İzmir Milletvekili Melda Okur, Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin yapılmasına karşı çıkan eylemcilerle bir araya geldi. Vekiller, geceyi eylemcilerle geçirecek.
Tunceli ve Elazığ’ın Karakoçan ilçeleri arasında yapımı sürdürülen Pembelik Barajı konusunda Karakoçan Kaymakamı ve yetkililerle görüşen CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve İzmir Milletvekili Melda Okur, daha sonra, baraj yapımına karşı çıkmak üzere 13 aydır eylem yapan grupla bir araya geldi. Eylemcilerle görüşen milletvekilleri, daha sonra basına açıklama yaptı.

Melda Okur, buraya gelmek için özellikle Dünya Çevre Günü’nü seçtiklerini dile getirerek, “Burada özellikle yerel halktan oluşan çevrecilerin Dünya Çevre Günlerini kutlamak üzere geldik. Burada ve Türkiye genelinde birkaç vadide olduğu gibi hukukun bütün boşluklarından yararlanılarak, çevre konusu çeşitli kurumlar parça pinçik edilerek yok edilmekte. Böylece Türkiye’nin bir çok tarafında HES’ler yapılmakta. Bunun bir örneğini burada da görüyoruz. Vatandaşın çevreye ilişkin bir konuda gidebileceği bir yer yok. Bir sürü kurum içerisinde vatandaş kaybolup gidiyor. Buna karşılık Türkiye’nin dört bir tarafında bu kıyımı yapabiliyorlar. Bunlara karşı mücadeleyi hem burada hem de Meclis’te sürdüreceğiz” dedi.

Hüseyin Aygün ise, kendilerinin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü Ankara’da salonlarda sahte nutuklar atarak değil, 1 yılı aşkın süreden beri burada bir direniş çadırı kurarak eylem yapan çevrecilerle geçirmek istediklerini dile getirerek, “Böylece Pembelik bölgesi ile Peri’deki doğal güzelliklerine dikkat çekmek istedik. Direniş meşrudur, yalnız sivil güvenlik kuvvetleri uzun bir süreden beri terör estiriyorlar. Halkı dinleyerek problemlerini kaymakama iletmek, 2.5 ay önce yaptığımız suç duyurusunu takip etmek ve öncelikle direnenler bizi buraya getirdi. Ankara’da değil de bu geceyi burada geçirmemizi sağlayan direniş çadırındakilerdir” diye konuştu.

Danıştay’ın çeşitli HES’ler için yürütmeyi durdurma kararları verdiği halde hiçbir kararın uygulanmadığını savunan Aygün, “Danıştay’ın başkanlığına gelen zat açık açık söyledi, ‘Durmadan yürütmeyi durdurma kararı veriyoruz da ne oluyor’ diyerek adeta alay etmiştir. Bu söylemden sonra hiçbir yetkili bu kararları uygulamaz. Buradan, direniş çadırı önünden Danıştay Başkanı’nı protesto ettiğimizi bildirmek istiyorum. Buradaki köylülere artık uluslararası hukuk kalıyor” dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve İzmir Milletvekili Melda Okur, geceyi eylemcilerin çadırında geçirecek.