Paro Belo Monte, Paro Hasankeyf!

Kaynak: Mehveş Evin, Milliyet, 19 Haziran 2012
Amazonlar’ın bereketli nehri Xingu üzerine yapılması planlanan dev Belo Monte barajı, tam bir doğa katliamı. Amazon yerlileri Rio’da baraja karşı yürürken Türkiye’den de Hasankeyf kampanyasıyla birleşti.Amazon deyince, günümüz insanının aklına gelen ilk şey herhalde web sitesi oluyor…  Amazon.com’ı severiz, ayrı. Ama bugünkü bahsimiz, gerçek Amazon! Yani, gezegendeki tropik yağmur ormanlarının yüzde 60’ını barındıran Amazon havzası…Amazon yağmur ormanları, uzun zamandır şirketlerin işgali altında. Biraz olsun çevre meselelerine duyarlı olanlar, Amazonlar’daki yıkımın, en başta küresel ısınma olmak üzere, tüm dünyaya büyük faturası olacağını bilir.

WWF, Amazonlar’ın sağlığı ile dünyanın sağlığı arasındaki ilişkiyi şöyle özetliyor: 90 ila 140 milyar metrik ton karbonu tutan yağmur ormanları, hem yerel hem küresel iklimin dengesi açısından hayati önem taşıyor.

Yedi kilometrelik baraj!
Ancak Amazon’da devlet ve şirket işgali, verilen sözlere, alınan önlemlere rağmen bir türlü durdurulamıyor. Brezilya hükümeti, dünyanın en büyük üçüncü barajı olmasını planladığı Belo Monte’yi dikmek için işbaşında.

Belo Monte’nin gövdesi, yedi kilometre uzunluğunda olacak…. Taksim’den Sultanahmet’e kadar uzanan bir hat düşünün! 668 km2’lik orman alanını yok edecek inşaat alanının 400 km2’sinde, endemik ve nesli tehlike altındaki canlılar yaşıyor. Kaldı ki baraj, en başta yerli olmak üzere

20 binden fazla insanın yerinden edilmesine sebep olacak…
Yarın Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde başlayacak BM’nin Rio+20 konferansı öncesinde, Belo Monte barajı protesto edildi. Rio’ya üç bin km uzaklıkta yaşayan Amazon yerlileri ve çiftçiler, “Xingu Nehri Özgür Aksın” demek için biraradaydı.

Hasankeyf’e Amazon desteği
Amazon yerlilerine destek, dünyanın farklı bölgelerinden baraj karşıtı aktivistlerden geldi. Türkiye’den de Doğa Derneği’nin destek verdiği eylemde baraj şantiyesi basıldı. Eylemciler, baraj gövdesinin üzerine bedenleriyle ‘Paro Dela Monte’ yani ‘Dela Monte’yi Durdur’ yazdılar.
Bu eylemin ardından Türkiye’yi ilgilendiren önemli bir ortaklık kararı açıklandı: Amazon ormanları ve Hasankeyf için ortak mücadele edilecek! Yani Amazon yerlileri de ‘Paro Hasankeyf’ dedi.
Halkın ve eylemcilerin, Rio+20 toplantısı için talepleri gayet net: Belo Monte ve Ilısu gibi büyük baraj projelerinin yeşil ekonomi ve temiz enerji gerekçesiyle desteklenmesine son verilmesi… Devletlerin büyük barajların doğa, insan ve dünya kültürleri üzerindeki geri dönülmez etkisini kabul etmeleri….

Doğa Derneği’nin Başkanı Güven Eken, Amazon’daki eylemde yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Eğer Brezilya’da Amazon nefes vermezse, biz Anadolu’da nefes alamayız. Ilısu ve Belo Monte barajları, dünyada büyük barajların yarattığı yıkımın birer sembolü. Her ikisi de dünyanın en önemli doğal ve tarihi değerlerine karşı açık birer tehdit. Amazon, dünyanın akciğerleri; Mezopotamya’ysa, medeniyetlerin beşiği. Türkiye, Brezilya ve dünya halkları ne Hasankeyf’in, ne de Amazon’un yok olmasına izin vermeyecek.”
Anlayana..