Yaylada HES gerginliği

Kaynak: Çaykara Gazetes, 11 Temmuz 2012
Çaykara’ya bağlı Köknar köyü Şeyhi Yaylası Kavlatan mevkiinde kurulması tasarlanan Balkodu 2 Regülatörü, yeni bir gerilim ve direnişe neden oldu.
Çaykara’ya bağlı Köknar Köyü Şeyhi Yaylası Kavlatan mevkiinde kurulması tasarlanan Balkodu 2 Regülatörü, yeni bir gerilim ve direnişe neden oldu. Dün meydana gelen olayda köylülerle jandarmanın karşılıklı bekleyişi sürerken, iddialara göre Çaykara Kaymakamlığına vekaleten bakan Dernekpazarı Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat’ın, ‘’Devletin yanında olmadığı’’ gerekçesiyle Köknar köyü muhtarı Abdullah Sevin’i istifaya çağırdığı, ancak Sevin’in, ”Neden istifa edeyim, ben halkımın yanında, halkımın adına buradayım” dediği belirtildi.

Köknar Köyü Muhtarı Abdullah Sevin, regülatör yapılacağı duyumu üzerine bir süredir nöbet tuttukları bölgeye dün sabah asker eşliğinde araçların geldiğini ve şantiye kurmaya başlandığını söyledi.

Viratürkiye.com’un haberine göre Karaçam-Köknar’da kurulmakta olan Derebaşı Hidroelektrik santrali ile ilgili hukuk mücadelesinde gerginlik zaman zaman sıcak olaylara dönüşürken, bu kez Köknar Köyü sınırları içinde bulunan Şeyhi Yaylası’na kurulması tasarlanan regülatör, bölgede yeni bir gerilime neden oldu.

Dün sabah, başlarında bir Yarbay ile yaklaşık 100 jandarma eşliğinde Şeyhi Yaylası’na gelen yüklenici firma işçileri, şantiye kurmaya başladı. Bunu haber alan köylülerle jandarma arasında tartışma yaşandı. Haberi alan köylüler yaylaya akın etti. Jandarma yolu keserek köylülerin şantiye kurulmaya çalışılan alana ulaşmasını önlemeye çalıştı.

İSTİFA BASKISI İDDİASI

Yüzlerce yıldır kullandıkları yaylalarının kendilerine sorulmadan şantiye haline dönüştürüldüğünü, kendileri için yaşamsal önemi olan suyun başının tutulmaya çalışıldığını belirten Sevin, Çaykara Kaymakamlığına vekaleten bakan Dernekpazarı Kaymakamı Abdürrezzak Canpolat’ın kendisini telefonla arayıp şantiye kurulmasına engel olmamalarını istediğini, kendisinin de köylünün projeye karşı olduğunu ve her türlü hukuki hakkını kullanacağını söylediğini aktardı.

Sitenin iddiasına göre Sevin, kaymakamın kendisine “sen kimin yanındasın” diye sorduğunu, kendisinin de, ”Halkımın yanındayım” dediğini belirtti. Bunun üzerine kaymakamın, ”Hayır, devletin yanında olacaksın. Yoksa istifa etmelisin” diye çıkıştığını belirtti.

Viratürkiye.com’un iddiasına göre Sevin şöyle dedi: “İstifa etmeyeceğimi, halkımın yanında, halkımın adına orada olduğumu söyledim. Kaymakam bey yanına gelmemi istedi. Ben de ‘Hayır gelemem. Burada durum gergin. Güvenlik açısından burada durmalıyım’ dedim. Sayın kaymakama ‘asker çekildiğinde ve köylü ile taşeron firma yetkilileri baş başa kaldığında ne olacak?’ diye sordum. O da ‘sen sorumlusun’ dedi. Ben de bunu kabul etmedim. ‘Temsil ettiğim köylünün düşünceleri benim için önemli, beni onlar seçti, onlara karşı sorumluyum’ dedim. Bu yanlış işe karşı hakkımızı savunacağız”

Balkodu 2 Regülatörü, BTA Elektrik Üretim İnş. San. ve,Tic. Ltd. Şti. ‘ye ait. Regülatöre 15 Şubat 2007’de ruhsat verilmiş: Santral 4.1 Megavat gücünde ve lisans ortalama ürerimi, yılda 12 milyon 815 bin kilovatsaat.

Diğer yandan Köknar köyü halkının Trabzon Valiliği önünde toplanarak basın açıklaması yapacağı belirtildi.