Kaynak: Bianet, 9 Ağustos 2012
Trabzonspor’un Uzungöl’e HES yapmak için 49 yıllığına üretim lisansı almasına tepki gösteren KemenChe, “Yaşam alanlarımız yok olduktan sonra biz ne yapalım futbolcuyu” diyor.
Trabzonspor’un taraftar grubu KemenChe, kulübün Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) Uzungöl’e HES yapmak için 49 yıllığına üretim lisansı almasına tepki gösterdi.
Grup sözcüsü Cengiz Aydoğdu, “Trabzonspor şimdi HES yapıyor, hadi ayağa kalkalım değil; biz zaten HES’lere karşıydık. Nükleere, doğanın talan edilmesine, yaşam alanlarımızın saldırıya uğramasına karşıyız ve doğamızı savunmaya çalışıyoruz” diyor.
2008 yılında bir araya gelen KemenChe, kendini hayata soldan bakan, anti -emperyalist sömürü düzenine karşı, endüstriyel futbola karşı bir grup olarak tanımlıyor.
Özneleri futbol olduğu için önce endüstriyel futbola karşı olduklarını belirten Aydoğdu; “Uzun zamandır içinde bulunduğumuz siyasetinde bir tartışmasıydı HES’ler. Muhalif grupların ortaya çıkışı aynı zamanda sporun sadece uyuşturucu bir araç olmadığını da gösterdi. Kendini muhalif tanımlayan insanlar da sporun içine girebilirler, tribünlere çıkarak isteklerini dile getirip, örgütlenebilirler.”
Köknar’da, Uzungöl’de ve bunun gibi birçok yerde HES karşıtı mücadelelerin sürdüğünü belirten Aydoğdu; konu Trabzonspor olunca farkındalık yaratmak istediklerini söylüyor.
“İnsanlar zaten HES’lerle mücadele ediyor, ama işin içine Trabzonspor girince ne diyecek bu insanlar. İki üç gündür gördük ki; taraftar gruplarının bir kısmı, devrimci, sosyalist olarak kendilerini tanımlasa bile, piyasada yoklar. Bir açıklamaları yok. Bizim kimseden bir çekincemiz yok. Biz hayata ne açıdan bakıyorsak yine o şekilde tepkimizi dile getiriyoruz.”
“HES’leri Trabzonspor üzerinden meşrulaştırmaya çalışıyorlar.” Aydoğdu, Trabzonspor’u yönetenlerin insanların “aşklarını, masum duygularını” Trabzonspor üzerinden kullanmaya çalıştıklarından yakınıyor.
“Biz zaten HES karşıtıydık, bu Trabzonspordan öte bir olay.”
“Bordo-Mavi enerji diyorlar şimdi. Bu enerji Trabzonspor’un ta kendisi zaten. 10 milyon dolara futbolcu alınacakmış, yaşam alanlarımız yok olduktan sonra biz ne yapalım futbolcuyu. Biz zaten futbolun ticarileşmesine karşıyız. Şimdi Trabzonspor’da buna el atmışsa biz buna da karşı dururuz.”
Aydoğdu bazı grupların, 7-8 ay önce Uzungöl’de HES adımları atıldığında oradaki yürüyüşe katıldıklarını fakat şu anda bu olayın üstünün kapandığını söyleyerek artık bir şeyler yapmanın zamanı geldiğine dikkat çekiyor.
“Demokratik kitle örgütleri, kurum ve kuruluşlar diğer farklı gruplarla bir araya gelip ne yapmamız lazım diye düşünmemiz lazım, gerekirse ortak bir bildiri yayınlarız.”
Maçlara gitmemeleri sonsuza kadar sürmeyecek, bunun amacı tepkilerini ortaya koymak ve farkındalık yaratmak. “İnsanların burada vereceği desteği görerek neler başarabileceğimizi görmek istiyoruz. Maça gidip orada protesto etme önerileri geldi bize, fakat bu alışıldık bir durum. Ama maça gitmemeyi ne kadar uzatırsak belki Trabzonspor, artık şapkasını önüne alıp düşünür.”
Devlet memurları, doktorlardan, mühendislerden oluşan gruplarının amacının şahsiyetleri öne çıkarmak değil davalarını duyurmak olduğunu vurgulayan Aydoğdu; “Destek için sendikalarla görüşmelerimiz sürüyor, demokratik kitle örgütleriyle, taraftar gruplarıyla görüşüp onlardan da görüş alacağız. Başka bir hayat mümkün diyorsak hepimiz masaya yumruğumuzu koymalıyız. Biz şimdi parti, örgüt ayrımı yapmadan herkesle görüşeceğiz bakalım kim ne diyor. Sonucunda da bir platform çıkarmayı istiyoruz. Olmazsa da biz kendi mücadelemize devam edeceğiz. Destek vermeyenleri de gidip yüzlerine karşı eleştiririz” diyor. (SŞK/ÇT)