Karayalçın: HES’lere gösterilen tepkiyi önemsiyorum

Kaynak: mynet haber, 31 Ekim 2012
Karadeniz’in Özelliklerini Koruma Derneği (KÖK) Başkanı Murat Karayalçın, Türkiye’de kalkınma sürecinde sorunun kaynak yaratılmasında değil, iyi projelerin hazırlanmasında olduğunu söyledi.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen 4. Uluslararası Karadeniz Kalkınma Kurultayı DOKAP ve Bölgesel Kalkınma Planları Sempozyumu’na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bazı CHP milletvekilleri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Arif Yılmaz, KÖK Başkanı Murat Karayalçın ve davetliler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Karayalçın, Karadeniz’in yarım yüzyıl önce dünyanın ekolojik açıdan en zengin yöresi olduğunu belirterek, “Deniz, ürünleri açısından da en bereketli denizdi. Maalesef sevgili denizimiz ve çevresi kirletilmektedir. Kirliğin önlenmesi için sadece 6 ülkenin önlem alması yeterli değildir. 17 ülke, 200 milyona yakın insanın atıkları Karadeniz’i etkiliyor” dedi.

Karadeniz otoyolunun yüksek viyadüklerle geçmesini öngören çalışma hazırladıklarını ve yetkililere sunduklarını ifade eden Karayalçın, “Ama daha sonra bu çalışma pahalı olduğu gerekçesiyle kaldırıldı ve maalesef deniz doldurularak yol yapıldı. Ucuz olacağı iddia edilen o yolun maliyeti, pahalı olduğu gerekçesiyle reddedilen bizim projemizden daha pahalıya çıktı. Karadeniz’in topoğrafyasını bilmeyen kişilerce yapılan o yol nedeniyle Karadeniz her yıl kış aylarında yolu dövmektedir, tahribata yol açmaktadır. Dolayısıyla işletme maliyeti de artmaktadır” diye konuştu.

Planlamaların yanlış yapılmasının sorunları artırdığını öne süren Karayalçın, şöyle devam etti:

“Türkiye’de kalkınma sürecinde sorun kaynak yaratılmasında değil, iyi projelerin hazırlanmasındadır. Türkiye’de yapılabilirliği yüksek projeler hazırlanırsa mutlaka kaynak yaratılabilir. İyi proje kesin olarak finanse edilir. Bölgede yapımı süren hidroelektrik santrallerine (HES) gösterilen tepkiyi önemsiyorum. Ama HES’lere gösterilen tepki, o bölgelerin dışındaki yerlere de gösterilmelidir. Karadeniz’in değerlerini korumak için kurulmuş bir örgütüz. Bizim için Karadeniz’in her yeri değerli.”

 

Muhabir: Muhittin Sandıkçı

Anadolu Ajansı