Kırgızistan’dan gerginlik yaratan yeni HES inşaatları

Kaynak: Dünya Bülteni, 31 Ekim 2012, Murat Hayati – Bişkek
Kırgızistan komşu ülkesi Özbekistan’ın karşı çıktığı hidro elektrik santralinin (HES) temelini attı. Rusya’nın yatırımı ile yapılacak dört adet HES’in temeli Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev ve “RusGidro” Şirketi yetkililerin katılımıyla düzenlenen tören ile atıldı.

Özbekistan’ın elverişli toprağına sahip Fergana vadisine doğru akan ülkenin en büyük nehri Narın üzerinde başlatılan dört adet HES’in yapımının 2016 yılında tamamlanması bekleniyor. HES’lerin faaliyete geçmesiyle yıllık 1055 Kilowatt elektrik üretilecek. Kırgızistan Devlet Başkanı Atambayev yaptığı konuşmasında Rusya’nın desteği ile başlatılan dev projelerin zamanında tamamlanarak çalışmaya sunulacağından emin dolduğunu söyleyerek, söz konusu nehir üzerinde 8 adet HES daha yapılacağını da işaret etti.

Rusya, Kırgızistan’a daha önce “Kambar Ata-1” HES’i için 300 milyon dolarlık kredi sağlamıştı. Ancak eski devlet başkanı döneminde kullanılan Rus kredisinin nereye harcandığı ise bilinmiyor.

Moskova ile Bişkek arasındaki yeni anlaşmada stratejik konumu yüksek olan HES üretimi için iki ülke yüzde 50’lik ortaklığı kabul etmişti. Bunun yanında Moskova, Kırgızistan’ın 500 Milyon ABD dolarlık borcunu da silme kararı almıştı.

Yeni HES inşaatı için 425 Milyon ABD doları harcanacağı kaydediliyor.