HES’e dava açılıyor

hese_dava_aciliyorKaynak: Yeni Alanya, 30 Ocak 2013
Muhtarlar Çayarasında HES ve Baraj Projesi’nin bölgenin ekolojik dengesini bozacağı gerekçesiyle Antalya İdare Mahkemesine dava açmaya hazırlanıyor.

Alanya’nın Çayarası Yaylası’nda 30 megabayt elektrik üretimi için Hidro Elektrik Santrali (HES) ve baraj çalışmaları yürüten Kolin İnşaat’ın bölgede ağaçları keserek, doğaya zarar verdiği iddia ediliyor. Göksun Çayı’nın bir kolu olan Çayarası’ndaki Gevne Çayı’nda inşa edilecek baraj, bölgede bin dönüm arazinin sular altında kalmasına neden olacak. Alanya ve Konya’yı birbirine bağlayan karayolu, yüzlerce yıllık ardıç, sedir, karaçam ağaçlarının sular altında kalması ile bölgenin endemik dokusuna uygun çok sayıda canlının da yaşam alanı yok olacak. Baraj suları altında bir de şehit mezarı kalacak. Yaz döneminde 6 ay bölgede yaşayan vatandaşlar adına HES Projesi ve baraj yapımının durdurulması için İl Özel İdare Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü’ne dilekçe veren Alanya’nın İshaklı Köyü Muhtarı Mehmet Karağ, Keşefli Köyü Muhtarı Mehmet Kaya, İspatlı Köyü Muhtarı Hasan Yüksel, Aliefendi Köyü Muhtarı Yusuf Apaydın, Gazipaşa’nın Güçüklü Köyü Muhtarı Mustafa Oğuz ve Kestelli vatandaş İbrahim Çoşkun, ilgili kurumlardan bu çalışmaların biran önce önlenmesini istedi.

ORMAN CEVAP VERMEDİ

Karağ, Kaya, Yüksel, Apaydın, Oğuz ve Kestelli vatandaş İbrahim Çoşkun, bölgede 100 yıllık ağaçların kesildiğini, tüm uyarılara rağmen Orman İşletme Müdürü Cihat Yıkıcı’nın konuya seyirci kaldığını iddia ettiler. Muhtarlar, “Biz bu bölgede yapılan çalışmaların izinli olup olmadığını, ÇED Raporu’nun alınıp, alınmadığına ilişkin Orman İşletme Müdürlüğü’ne verdiğimiz dilekçede bunları sorduk ama halen yanıt alamadık. Orman İşletme Müdürü Yıkıcı, bizim yazımıza 60 günde yanıt vermezse, Antalya İdare Mahkemesi’ne ‘HES Projesi ve barajın iptali’ istemiyle dava açacağız. Cihat Yıkıcı hakkında da Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız” dediler.

TOKTAŞ DA TEPKİLİ

CHP İlçe Başkan Yardımcısı Avukat Erdoğan Toktaş, Çayarası’nda HES Projesi ve baraj yapımı ile bölgenin ekolojik dengesinin bozulacağını iddia etti. Toktaş şöyle konuştu: Çayarası, doğal güzelliğiyle yaz ve kış döneminde turistlerin uğrak mekanı oldu. HES Projesi ve baraj inşaatı ile birlikte bölgedeki 100 yıllık ağaçlar kesilecek, yerine inşaat dikilecek. Böylece doğa güzelliği de bozulacak. Şuanda bile ağaçlar, ilgili şirket tarafından kesiliyor. Orman İşletme Müdürlüğü’nü bu konuda uyardık ama uyarıları dikkate bile almadılar. Bir köylü, hayvanlarını otlatmak amacıyla ormana bıraktığı zaman ceza alıyor ama şirket, izinsiz ağaç kesiyor, ona ses çıkaran yok. Orman Müdürü, kimin talimatıyla iş yapıyor, bunu merak ediyorum.