Alakır sevinci

alakır5Kaynak: Habergazete, 27 Şubat 2013

Antalya’nın Kumluca İlçesi’ndeki Alakır Vadisi’nde kurulan 4’ü inşa halindeki 8 hidroelektrik santralinin (HES) faaliyetine ilişkin Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nin verdiği ’yürütmeyi durdurma’ kararının Kumluca Kaymakamlığı’nca gecikmeli olarak uygulandı.
’Alakır Özgür Aksın’ sloganıyla Alakır Vadisi’ndeki HES’lerin faaliyetinin durdurulması yolunda mücadele eden doğaseverlerin oluşturduğu ’Alakır Nehri Kardeşliği’ (ANK) adlı grup, ’ÇED gerekli değildir’ kararına ilişkin ’yürütmenin durdurulması’ kararının uygulanmasıyla baraj kapaklarının açılarak 2 yıla yakındır suya kavuşmayı bekleyen vadideki tüm canlıların hasretinin sona erdiğini açıkladı.

ANK’den yapılan açıklamada, “Alakır özgür akmaya ve vadiye can katmaya kaldığı yerden devam etmeye başlamıştır” denildi.

MÜCADELE DEVAM EDİYOR

ANK’nin açıklamasında, 11 Mart 2010’dan beri Kürce HES projesine karşı yürütülen hukuksal mücadeleye, maddi ve manevi destek verenlere Alakır Vadisi’nde yaşayan canlılar adına teşekkür edildi. Mücadelenin devam ettiğine işaret edilen açıklamada şöyle denildi:

“Muhtemel tüm oyunlara karşı bu yeni süreçte de tüm farkındalığımızla uyanık kalacağız. Her an, gece- gündüz baraj kapaklarının kapatılmadığını kontrol ediyor olacağız. Kazanılmış haklarımıza yönelik yapılması muhtemel yeni oyunlara karşı her türlü tepkimizi göstereceğimizi ve bu yıkım projeleri tamamen vadiyi terk edene kadar tetikte olup, mücadelede kalacağımızı bir kez daha bildiriyoruz.

Tüm nehirler özgürce, ait olduğu tüm canlılara akmadan, tüm yaşam kaynaklarının, kültürlerin, düşünce ve eylemlerin önüne çekilmiş tüm barajlar yıkılmadan ne sevinebilir, ne bir kutlama yapabilir ne de yaşam mücadelemizden en ufak bir ödün verebiliriz. Canlıların ve insanlığın önündeki tüm barajlar yıkılıncaya ve özgürleşinceye kadar mücadeleye devam.”

’DOĞANIN BİR ZAFERİ’

Alakır’daki yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasını ’doğanın bir zaferi’ olarak nitelendiren Antalya Doğa ve Sanat Topluluğu kurucusu Cemal Ertugay da sadece bu coğrafyada yaşayan insanların değil, evrensel anlamda kazanılmış bir başarı olduğunu ve bu mücadelede destek verenlere minnet duyduklarını açıkladı.

Ergutay, kısa vadeli kazançlar yüzünden geleceği yok etmenin anlamı olmadığına işaret etti. Ertugay, “Sadece yürütmeyi durdurma yetmez. Doğanın bu hale gelmesine neden olanlardan hesabının da sorulması lazım. Tüm insanlığın değerlerine karşı yapılanların hesabı sorulmalı ki bir daha kimse cüret edemesin” dedi.

’ÇOK MUTLUYUZ’

Davacılardan bölge halkının oluşturduğu Karacaören Doğa Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Başkanı Mehmet Başar ise zor da olsa hukukun gereğinin yerine getirildiğini söyledi. Alakır Vadisi’nde 8 ay hiç yağmur yağmadığını vurgulayan ve nehrin bölgeyi beslediğini belirten Başar, “Bu çay kurursa bölge biter” dedi.

FİRMA UYGULAMAYI MAHKEMEYE TAŞIDI

Alakır’daki HES’leri işleten Dedegöl Enerji A.Ş. firması ise Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nin ’yürütmeyi durdurma’ kararının ’faaliyeti durdurma’ olamayacağı iddiasıyla Antalya Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Firmanın işletme müdürü Gökhan Göktaş, mahkemenin Kürce HES’in ’ÇED gerekli değildir’ kararına iptal istemiyle açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bu kararın sadece ÇED işlemi için geçerli olduğunu söyledi. Göktaş, santral faaliyetinin ÇED’e binaen değil, üretim lisansı, işletme ruhsatı, DSİ ile yapılan su kullanım hakkı ve işletme esaslarına ilişkin anlaşma çerçevesindeki 3 yasal izinle sürdürüldüğünü savundu.

VALİLİK FARKLI YORUMLADI

Kararın faaliyetin durdurulması anlamına gelmediğini Antalya Valiliği ve ilgili kurumlara yazıyla bildirdiklerini belirten Gökhan Göktaş, şunları söyledi:

“Valilik veya kaymakamlık bu kararı farklı şekilde yorumlayarak, 26 Şubat itibariyle uyguladı. Antalya Bölge İdare Mahkemesi’ne 10 gün önce yeni bir dava açtık. Bu davada ’ÇED gerekli değildir’ kararına yürütmeyi durdurma verilmesiyle faaliyetin durdurulmasının yapılamayacağı yönünde mahkemenin valilikten istediği bir yazı var. Bunun neticesinde 1’inci İdare Mahkemesi faaliyetin durdurulmasıyla ilgili bir karar verecek.”

’KANUNSUZ BİR İŞ YAPMADIK’

Gökhan Göktaş, kanuni çerçevenin dışında herhangi bir şey yapmadıklarına değinerek, ’Kanunsuz çalışıyor’ iddiasının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Şirket avukatlarının ve Ankara’daki kurumların ÇED’le ilgili mahkeme kararının faaliyetin durdurulması anlamına gelmediği yorumu üzerine HES’lerin faaliyetlerine devam edildiğine işaret eden Göktaş, ’kanunsuz çalışıyor’ iddiasında bulunan basın kuruluşlarına tekzip göndereceklerini anlattı. Göktaş, “Daha fazla baş ağrıtmayalım, çok tepki çekmesin diye faaliyeti durdurduk. Fakat faaliyetin durdurulmasıyla ilgili mahkemeye başvurduk. Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını bekliyoruz” diye konuştu.