Tunceli Belediye Başkanı: Çok Baraj, Göç Demektir

tunceli-sahinKaynak: Haberler.com, 10 Şubat 2013
Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pülümür Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES)’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin sonlandırılmasına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Şahin, kararın son derece sevindirici olduğunu söyledi.

Dersim insanının barajları ikinci 38 olarak tanımladığını dile getiren Başkan Şahin, “Geçen yılki kültür ve doğa festivalimizin sloganı da buydu. Bizler, bu kadar çok barajın yapılmasının yeniden göç anlamına geleceğini biliyoruz. Bu noktaya tüm Dersimliler de katılıyor. Yönetime geldiğimiz günden beri çevre ve barajlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla birçok çalışma yürüttük.” dedi. Barajlara ilişkin ÇED toplantılarına katılarak olumsuz görüş bildirdiklerini kaydeden Şahin, “Bunların yanısıra belediye olarak ildeki siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hukuki ve demokratik mücadele yürütüyorduk. 7’den 70’e herkesin katıldığı çevre yürüyüşleri ve mitingler düzenlendi. Türkiye’de en büyük çevre yürüyüşü bizim ilimizde oldu.” şeklinde konuştu.

Pülümür Barajı ve HES’le ilgili kendilerinden de görüş istendiğini aktaran Edibe Şahin, “Barajın yapımıyla birlikte kent merkezinde kutsal sayılan mekanlarımız ile kültürümüzün ortadan kalkacağını, bunun da ciddi sosyal sorunlar doğuracağını belirttik. Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü de baraj ve HES’in fay üzerinde olmasından kaynaklı itirazda bulundu. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin de görüşü olumsuz yöndeydi. Bütün bunlar değerlendirilerek Pülümür Barajı ve HES’le ilgili ÇED sonuçlandı. Belki de Türkiye’deki ilk ÇED olumsuz kararıdır bu. Bu anlamda çevrecilere emsal oluşturacak. Belediye olarak diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte diğer barajlara karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

Yapılması planlanan diğer baraj ve HES’lerin de fay üzerinde olacağını söyleyen Tunceli Belediye Başkanı Şahin, şunları kaydetti: “İlimiz, Türkiye deprem haritasında ikinci derecede görünüyor. Buna itiraz ettik, deprem haritasının yenilenmesini istedik. Gelen uzmanlar, çıplak gözle yaptıkları çalışmalar sonucunda bile ilimizin birinci derece deprem kuşağı üzerinde olduğunu ifade etti. Yine aynı uzmanlar, Ovacık ilçesinde fay bulunduğunu, uzun süredir hareketsiz olduğunu belirtti. Öyle umuyoruz ki bütün bunlar dikkate alınır, diğer baraj ve HES projelerinden de vazgeçilir.”