‘Dersim’i anmak’ terör suçu oldu: Altışar yıl üçer ay hapis!

dersimianmakterorsucuKaynak: Radikal, İsmail Saymaz, 27 Haziran 2013
Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan ve yedi kişiye örgüt üyeliğinden ceza verildi. Hiçbir şiddet eyleminin yer almadığı dosyada, “HES barajını protesto etmek” gibi eylemler de yer aldı ve yasal etkinlikler yasadışı gibi gösterildi.

Dersim katliamının yıldönümünde Dersim’de anma yürüyüşüne katılan Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan ve yedi kişiye yasadışı Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden altışar yıl üçer ay hapis cezası verildi. Mükan’ın da aralarında bulunduğu altı kişinin tutukluluğunun sürmesine hükmedildi. Bu davada savcılık, Dersim Katliamı anmasını terör suçu ilan ederken, Dersim katliamına ise “sözde Dersim olayı” demişti. Hiçbir şiddet eyleminin yer almadığı ve bir silahın bulunmadığı dosyada, “İbrahim Kaypakkaya lehine slogan atmak”, “Sivas Davası’nın zamanaşımından düştüğü gün yürüyüş yapmak” ve “HES barajını protesto etmek” gibi eylemler yer alıyordu.

Tunceli’de, Kasım 2012’de MKP’ye yönelik operasyonda Dersim Kültür Derneği (DKD) ve Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) basıldı. DKD Başkanı Ali Mükan’ın yanı sıra DHF’li Öner Yeşil, İbrahim Yolcu, Hasan Doğan Kılıç, Zafer Güven, Mustafa Aykaç ve Yıldız Ataş ile Avukat Uğur Yeşiltepe gözaltına alındı. Yeşiltepe ve Ataş dışındakiler tutuklandı.

YASAL EYLEMLER TERÖR SUÇU SAYILDI

TMK ile yetkili Malatya Savcısı İsmail Aksoy’un ‘MKP üyeliği’ savıyla hazırladığı iddianamede; Mükan ve arkadaşlarının katıldığı 15 yasal eylem ‘terör suçu’ sayıldı. Bunlar içinde; Sivas Davası’nın zamanaşımından düşürülmesi kararı verilmesi üzerine Tunceli’de 14 Mart 2012’de yapılan protesto açıklaması da yer alıyor. İddianamede, 70 kişinin katıldığı eylemde “Halkın belleği zamanaşımına uğramayacak / Sivas’ın hesabı sorulacak – Dersim halkı” yazılı pankartın açıldığı; “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. Keza 4 Mayıs 2011 ve 2012’de yapılan Dersim Katliamı anmaları da listeye girdi. İddianamede “Sözde Dersim Olayları” diye anılan katliamın yıldönümünde, “Tertele Dersim – 38 Hovira Nekeme” yazılı Zazaca pankartın açıldığı, “Kahrolsun faşist diktatörlük” ve ”Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. Ayrıca 4 Temmuz 2011’de “Toplu Mezarlar Açılsın” yürüyüşü, 1 Mayıs’a ve Nevruz’a katılmak, İbrahim Kaypakkaya’yı anmak, Pembelik HES karşıtı açıklama düzenlemek, MKP’lilerin cenazelerine gitmek de ‘suçlar’ içinde…

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi ’ndeki davanın 14 Nisan’da görülen duruşmasında Savcı İsmail Aksoy, mütalaasını açıkladı. Savcı Aksoy, tüm sanıkların “örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmasını istedi. Mükan için de, Dersim Katliamı’nın yıldönümünde gerçekleştirilen eylemleri “örgüt üyeliği” için delil saydı. Karar ise 26 Haziran’da açıklandı. Mahkeme, bütün sanıklara “örgüt üyeliği” suçundan altışar yıl üçer ay hapis cezası verdi. Tutuklu sanıkların tutukluğunun devamına hükmedildi.