İklim değişikliği fındığı vurdu

iklim degisikligi fındığı vurduKaynak: Giresun Gazete, 31 Temmuz 2013
ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Küresel iklim değişikliği, artık Karadeniz’i etkilemiş durumdadır” dedi. Prof. Dr. Karadeniz yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi’nin küresel iklim değişikliğinden nasibini aldığını ifade ederek, “Küresel iklim değişikliği bütün dünyayı etkilediği gibi Anadolu’yu da etkilemektedir. Karadeniz Bölgesi de bu küresel iklim değişikliğinden nasibini almış durumda. Son 100 yılın kurak yazının yaşandığı bir dönemdeyiz. Bunu bilim insanları aylar öncesinden deklare etti. Karadeniz Bölgesi denildiğinde güney ve kuzey yönleri, doğu ve batı yönleri olan fındık bahçelerinden oluşmaktadır. Biz kuzeye bakan bir fındık bahçesindeyiz. Burada iklim değişikliğinin etkilerini daha az hissederken güney tarafa çıktığımız da orada daha fazla hissediyoruz. Bu toprak derinliği ile de alakalıdır. Eğer toprakta nemi tutabilecek toprak kalınlığı yeterli ise bu ısınmaya bağlı olarak sıcaklık daha az hissedilecektir. 10-15 cm toprak kalınlığındaki fındık bahçeleri bizim bölgemizde ağırlıklı özellikle Güney ve Batı’ya bakan bahçelerde yağışlar topraklarda depolanamayacağından bahçelerde yanıklık çok yüksek olacaktır ki ona şahit oluyoruz. Uç kurumalarına şahit oluyoruz. Genelde düşündüğümüzde küresel iklim değişikliği arttık bölgemizi etkilemiş durumdadır. Mutlaka sulama yöntemlerini bahçelere getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

BU SENE HEM GİRESUN, HEM DE ORDU’DA YAĞMUR DUALARINA ÇIKILDI

Prof. Dr. Turan Karadeniz, Karadeniz Bölgesi’nin yağmuru ile meşhur olduğunu, fakat bu sene yağmur duasına çıkıldığını vurgulayarak, “Bu sene hem Giresun hem de Ordu’da yağmur dualarına çıkıldı. Bölgemiz düzenli bir yağış almadı. Bu hafta yeterli yağmur yağmış olsa bile bu seneki ürüne çok fazla etki etmedi. Fındık olgunlaşma dönemine gelmişti” ifadelerini kullandı.

Üreticileri bahçelerine sulama sistemlerini yaptırmasının önemine değinen Karadeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elbette ki küresel iklim değişikliği artarak devam ediyor. Mutlaka fındık hasadından hemen sonra üreticilerimiz bahçelerini sulama sistemlerini artık uygulama adına projeler geliştirmeli. Devletin bu yönde destekleri ve kaynakları var. Üreticilerin sulama sistemini yeniden gözden geçirmelidir diye düşünüyoruz. Israrla tavsiye ediyoruz.”