İmarsız HES protesto edildi

tunceliHesKaynak: Gerçek Gündem, 14 Eylül 2013
Tunceli’nin Pülümür ilçesine bağlı 5 köyü kapsayan 13 kilometrelik alan içerisinde yapımı süren Sansa Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Erzincan-Erzurum karayolu üzerinde bulunan Sansa Deresinde protesto edildi. Yaklaşık 150 kişi yol kenarında toplanarak yapımı süren HES çalışmalarına ‘Dersime selam direnişe devam’ diye slogan attı.

Erzincan sınırları içerisinde projelendirilen Sansa Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali (HES) için Pülümür sınırları içerisinde sondaj çalışmalarının başlamasına tepki gösteren Kuzulca, Taşlık, Ünveren, Süleyman Uşağı ve Yarbaşı köyünden 150 kişi, çalışmaların doğaya zarar verdiğini söyledi. Jandarma tarafından yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı, Erzincan’a 55 kilometre uzaklıkta bulunan Sansa Deresinde gerçekleştirilen Dersim Kültürel ve Doğa Mirası Koruma Girişimi’nin basın açıklamasına, sivil toplum örgütleri ile köylüler katıldı. CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, CHP Erzincan İl Başkanı İsmail Arslan’ın da hazır bulunduğu basın açıklamasında bir araya gelenler, taşıdıkları döviz ve pankartlarla HES’lere tepki verdi. ‘Dersime selam direnişe devam’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Dereler özgürdür, özgür kalacak’, ‘Taksim’e selam direnişe devam’ sloganlarının atıldığı etkinlik Gezi direnişinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

HUKUKSUZLUĞUN BU KADARINA PES

Dersim Kültürel ve Doğa Mirası Koruma Girişimi adına açıklama yapan Avukat Barış Yıldırım, Türkiye’de akan her dereye gem vurulucacağına işaret ederek şunları söyledi: “Sansa Regülatörü ve HES’in büyük oranda Erzincan ilinin sınırları içerisinde projelendirildiğini fark ettik. Tabi biz Erzincan’da da yapılmasına karşıyız. Hukuksuzluğun bu kadarına pes diyoruz. Tunceli Devlet Su İşleri 93’üncü Şube Müdürlüğündeki Dersim HES ve baraj haritasında hiçbir şekilde Sansa Regülatörü ve HES’ten bahsedilmiyor. Sansa Regülatörü ve HES’in imar planı yok. Yani şu anda yapılan tonlarca kazı çalışmalarının tamamı yasa dışıdır, suç teşkil ediyor. Derhal durdurulması gerekiyor. Bizlerde yaşam hakkımıza karst eden bu projelerin karşısında sonuna kadar direneceğiz.”

Basın açıklamasının ardından, kısa süreli oturma eylemi yapan grup el ele tutuşarak yol kenarında bir süre yürüdükten sonra olaysız şekilde dağıldı.

Recep DEMİRCİ/ ERZİNCAN, (DHA)