Baraj mağduru köylüler kan ağlıyor

Çorum-baraj-magdurlariKaynak: ÇorumHaber, 23 Aralık 2013

Çorum’un Kargı İlçesi’ne yapılan baraj nedeniyle arazileri elinden 9 köyde yaşayan vatandaşlar kendilerine verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle açlık ve işsizliğe sürüklendiklerini öne sürdü.Kargı’da 26 Kasım 2010 tarihinde devlet eliyle yapılan iskanın 9 köyde yaşayan vatandaşları işsizliğe sürüklediği belirtildi. Köylüler baraj önünde toplanarak devletin kendileriyle ilgilenmediğini, 3 yıl önce verilen sözlerin yerine getirilmediğini, yeni tarımsal alanlar gösterilmediğini vurguladılar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na defalarca dilekçe göndermelerine rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını anlatan köylüler 3 yıl içinde ellerindeki malları yediklerini, satacak birşeyleri kalmadığı için sefalete sürüklendiklerini dile getirdi.

Köylülerden “Tarlamızı elimizden aldılar ama 3 yıldır kimse bizi arayıp sormuyor” diyerek tepkilerini dile getiren köylüler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan seslerini duyarak topraklarını geri vermelerini istedi.

Sadık Yılmaz, eşinin bu olayın üzüntüsünden hasta olduğunu ve 3 yıldır tedavi ettirdiğini söyledi. Buna benzer şikayetlerde bulunan köylüler “Yaşlılarımız bu durumdan yatağa düştü ejdadımızın topraklarıydı o araziler” diye konuştu.

Gökçedoğan, Köprübaşı, Bağözü, Maksutlu ve Saraycık Köyü’nde mağdur olan 25 kişi yaptıkları açıklamada Bu duruma bir çözüm bulmaya çalışıyoruz fakat tüm resmi makamlara yazdığımız dilekçelere rağmen bizi kimse duymadı. 2014 seçimlerinde mağdur köylerimize oy sandığı getirmeyin. Kimse oy istemeye gelmesin” dedi.

Köylülerin tepkilerini dile getirmek için yaptığı açıklamada Gökçedoğan Köyü’nden Mustafa Yumrukaya, Sadık Yılmaz, Ömer Ulu, Osman Ulu, Celil Tosun, Rıza Gündüz, Yunus Karagöl ve Hasan Yardımcı; Köprübaşı Köyü’nden Mahir Durmuş, Eyüp Ay, Ali Akkuş, Kamil Ürer, Mehmet Ergin, Şaban Akkuş ve Kadir Ergin, Maksutlu’dan Beyazit Gök, Servet Gök, Yusuf Makineci, Fethi Şahin, Cafer Yavuz, Aziz Köse, Şerif Gökçek ve Şeref Gök, Saraycık Köyü’nden ise Ahmet Gülmez hazır bulundu.

Hakan AKÇA