BDP HES’in zararlarını Eroğlu’na sordu

BDP Milletvekili Ayla Ata AkatKaynak: Haberfx, 18 Ocak 2014
BDP Batman Milletvekili Ayla Ata Akat, Batman Çayı üzerinde yapılması planlanan HES’in ekosistem ve bölge tarımına vereceği zararını, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu.BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Batman Çayı üzerinde yapılması planlanan HES’e ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun sorulara yanıt vermesini istedi. Ata, Batman Çayı’nın Malabadi Köprüsü ile Batman Havalimanı’na kadarki bölümünde yapımı planlanan İvme Bendi ve HES projesine Batman halkının tepki gösterdiğini hatırlatarak, “Türkiye’nin pek çok yerinde, o bölgede yaşayan halkın talepleri ve sıkıntıları göz ardı edilerek HES’ler inşaa edilmiş ve sonuçta ciddi ölçülerde doğa tahribatı yaşanmıştır. Hem doğal mirası yok eden hem de halkın tarımsal geçim kaynağını elinden alan HES projeleri, neo-liberal bir talan olarak karşımıza çıkmaktadır” diye belirtti.

HES projesinin sahibi Yerson Enerji İnşaat Proje Danışmanlık San ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliği gereğince düzenlenen bilgilendirme toplantısında köylülerin ve çevrecilerin projeye olumlu rapor verilmemesi yönünde görüş belirttiklerini hatırlatan Ata, “Proje yapılırsa köylülerin tarım arazilerinin su almaya başlayacağı ve bataklığa dönüşeceği, böylece tarımsal verimin neredeyse ortadan kalkacağı belirtilmiştir. Dahası, projenin 30 kilometre genişliğindeki bir alanda ekosisteme zarar vereceği ve çevre katliamına sebep olacağı ifade edilmiştir” diye kaydetti.

Akat, konuşa ilişkin Bakan Eroğlu’nun şu sorulara yanıt vermesini istedi: “Söz konusu HES projesi hazırlanırken bahsi geçen bölgede tarımsal verim ve ekosistem açısından ne gibi olumsuz sonuçlar doğuracağı araştırılmış mıdır? Türkiye’nin farklı yerlerinde inşaa edilen HES’lerin yol açtığı doğa tahribatı ve tarım arazilerindeki verimsizleşme açıkça ortadayken söz konusu projenin aynı sonuçları doğurmaması için hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır? Söz konusu HES inşa edildiği takdirde, tarım arazisi zarar görecek olan köylülerin mağduriyetlerinin giderilmesi için hangi çalışmalar yapılacaktır? Bakanlığınız tarafından Türkiye genelinde yapımı tamamlanan HES’lerin çevreye verdiği zararları tespit etmek amacıyla yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır? Bilgilendirme ve görüş alma toplantılarıyla halkın taleplerinin dikkate alınması amaçlanıyor gibi görünmekteyken, bugüne kadar yapılan HES’lerin halkın itirazları dikkate alınmadan inşa edilmesinin gerekçesi nedir? 2002-2014 yılları arasında yapımı tamamlanan HES projesi sayısı kaçtır? 2002-2014 yılları arasında inşa edilen HES projelerinin kaçı sulama kaçıysa enerji amaçlıdır? Bunların bölgelere göre dağılımı nasıldır? Önergenin verildiği tarih itibariyle inşaatı sürmekte olan kaç adet HES projesi bulunmaktadır?”