CHP’den “Su” Önergesi

chp-den-su-onergesiKaynak: haberler.com, 23 Ocak 2014
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yaşanacak olası kuraklığın ve su sıkıntılarının önüne geçilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, ülkede son dönemlerde yağışların beklenilen seviyede olmaması, barajlarda doluluğun azalması ve nehirlerin HES’lerle birlikte giderek hızla kuruması ile su kaynaklarının yok olduğu belirtildi.

Önergede, azalan kaynakların yenilenmesi, yanlış sulama yerine modern tarım tekniklerinin teşvik edilerek yaşanacak olası kuraklığın ve su sıkıntılarının önüne geçilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulması talep edildi.

Önergenin gerekçesinde, yağış ve iklim durumunda gelecek 30-50 günlük sürede önemli bir değişim olmazsa, Türkiye’nin ciddi bir tarımsal kuraklıkla karşı karşıya kalacağı belirtilerek şöyle denildi:

“Araştırmalara göre Anadolu hızla kuraklaşmaktadır. Son 60 yılda yaklaşık 20 bin kilometrekarelik (2 milyon hektar) sulak alanımızın kurumuş ya da kurumaya terk edilmiştir. Bu rakam 11 bin 350 kilometrekare (1.1 milyon hektar) yüzölçümüne sahip Marmara Denizi’nin yaklaşık iki katı alana denk gelmektedir. Anadolu’da birçok göl kurumuştur.

Kurumanın çok su tüketen tarım politikaları, suyun doğal döngüsüne barajlarla müdahale eden su politikaları, sondaj çalışmaları ve bilinçsiz sulama gibi nedenler işaret edilmektedir. NASA’ya göre, 2003-2010 yılları arasında Türkiye, Suriye, Irak ve İran’ın birçok bölgesinde toplam 144 kilometreküp tatlı su rezervi kaybolduğu ifade edilmiştir. Yanlış tarım ve enerji politikalarının sonucu olarak kurulan barajlar, sulama sistemleri yüzünden kullanılabilir temiz su kaynaklarımız azalmaktadır.”