Kaynak: Diyarbakır Söz, 23 Ocak 2014
Keban HES İşletme Müdürü Yazıcı: “İnşallah uzun yıllar ortalamamızın üstünde su gelir, biz de enerjimizi bol bol üretiriz. Su gelmemesi halinde bizim üretimlerimiz haliyle daha düşük olacak, daha az üretim yapacağız. Bu da bizim çok istemediğimiz durumlar. Büyük bir ümitle dua ediyoruz”
Türkiye genelinde yağışların mevsim normallerinin altında olması dolayısıyla, hidroelektrik santrallerinde (HES) elektrik üretiminin olumsuz etkilenebileceği bildirildi.
Türkiye’nin ilk önemli enerji yatırımı olan Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ndeki su debisi, yaşanan kuraklık nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre 36 cm daha aşağıda ölçüldü.
Keban HES İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı, 2012 yılında 5,6 milyar, 2013 yılında ise 5,9 milyar kilowat/saat enerji ürettiklerini bildirdi.
Türkiye’de enerji üreten HES’lerde ilk 3’e girdiklerini, suyun bol olması durumunda bu rakamların daha da yükselebileceğini aktaran Yazıcı, bu yıl içerisinde Keban Barajı’na su getiren havzalarda yağış olmadığını anımsattı.
Murat, Fırat ve Munzur’u kapsayan Fırat Havzası’nda yağış olmadığını vurgulayan Yazıcı, “Fırat Havzası takriben 66 bin kilometrekarelik bir alan. Havzamızın hiçbir kısmında yağış yok. Buralarda özellikle kar yağışının olmamasını bize suyun az geleceği şeklinde yorumlayabiliriz” dedi.
Kuraklık, HES’lere de olumsuz yansıyacak
Temennilerinin kar yağışının olması ve geçen yılların üstünde bir su seviyesi yakalamak olduğunu kaydeden Yazıcı, şunları söyledi:
“İnşallah uzun yıllar ortalamamızın üstünde su gelir, biz de enerjimizi bol bol üretiriz. Türkiye’nin bu enerji talebine yardımcı oluruz diye düşünüyoruz. Su gelmemesi halinde bizim üretimlerimiz haliyle daha düşük olacak, daha az üretim yapacağız. Bu da bizim çok istemediğimiz durumlar. Büyük bir ümitle dua ediyoruz.”
HES’lerde üretilen enerjinin maliyetinin düşük olduğunu, buralarda üretim ne kadar fazla olursa enerji maliyetlerinin de o kadar aşağı ineceğini vurgulayan Yazıcı, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Maliyet konusu pek bildiğimiz bir konu değil ama hidroelektrik santrallerin maliyetleri çok düşük. Bunlarla enerjiyi üretirseniz fiyatları daha düşük olur. Artık yeni enerji borsası oluştu. Burada saptanıyor fiyatlar. Suyla üretim fazla olursa fiyatların daha düşük olacağı kanaatindeyim. İthal doğalgazla, kömürle üretimin maliyetleri biraz daha fazla.”