Bursa’ya sessiz sedasız yeni bir HES daha!

bursa-ya-sessiz-sedasiz-yeni-bir-hes-daha-Kaynak:Bursadabugün, 14 Şubat 2014

HES’lere karşı en yoğun mücadelelerin sürdürüldüğü Rize’de yöre halkı ve çevrecilerin mücadelesi ile yargı kararlarına rağmen sayıları her geçen gün artan hidroelektrik santrallere bir yenisi daha Bursa’da eklendi.Hidroelektrik santral merkezi haline getirilmek istenen Türkiye’de HES projelerine karşı tepkiler sürerken, Bursa da bu yatırımların adresi oldu. İnegöl’ün Tüfekçikonağı Köyü’ne sessiz sedasız kurulmak istenen hidroelektrik santralinin ardından Bursa’nın Kestel İlçesi’ne bağlı Aksu Deresi üzerine de HES kurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla projeye ilişkin ÇED Süreci başladı.

KÖYLÜNÜN HABERİ YOK

Aksu Deresi üzerine kurulması planlanan Balkaya Regülatörü ve Hidroelektrik Enerji Santrali için izin alınırken, köylülerin bile haberi olmayan proje için bürokratik işlemler tamamlandı bile… 17 milyonluk projenin detayları da ortaya çıktı. Balkaya Regülatörü; Hacıalikonağı Mevkii civarındaki Arpacıoğlu yatağından doğan Aksu Deresi üzerinde yer alıyor. Artı Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Aksu Deresi üzerindeki enerji potansiyelinden fayda sağlamak üzere geliştirilen Balkaya Regülatörü ve HES projesinin maliyeti 17 milyon lira belirlendi. Aksu Deresi üzerindeki Balkaya Regülatörü, bu regülatörden çevrilen suları santrale iletecek çelik iletim borusu ve regülatörden derlenen suların türbinlendiği hidroelektrik santral olarak düşünülüyor.

4 BİN METRE BORUYLA TAŞINACAK

5.614 MWe gücündeki Balkaya Regülatörü ve Hidroelektrik Enerji Santrali projesinin gerçekleştirilmesi ile mevcut hidroelektrik enerji potansiyelinin değerlendirilerek yılda 13.929 GWh üretim ve artan elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Balkaya Regülatörü ve HES projesi kapsamında yapımı önerilen tesisler için yapım süresi 2 yıl olarak planlanıyor. Balkaya Regülatörü ile alınan Aksu Dere suları, 3 bin 950 metrelik çelik iletim borusu ile 183.00 m kuyruk suyu kotundaki Balkaya HES santraline düşürülerek enerji elde edilecek.