Kaynak: Radikal, 3 Şubat 2014, Türkiye, yağışların azlığı ve bahar aylarındaki yağışların sağanak şeklinde olması nedeniyle şiddetli kuraklık yaşamaya başladı. Uzmanlara göre son sağanaklar da kuraklık habercisi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, son 9 aylık değerlere bakıldığında, İstanbul başta olmak üzere Türkiye ’de şiddetli bir kuraklık yaşanmaya başladığını söyledi.
Başta İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de kuraklığın etkilerinin görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Şen, yağış olmaması durumunda, bu bölgelerde yetişen ürünlerin rekoltesinin olumsuz etkileneceğini dile getiren Şen, içme suyu sağlanan barajlarda da su sıkıntısı yaşanabileceğine dikkati çekti.
Şen, “Yağışların azlığı ve bahar aylarındaki yağışların sağanak şeklinde olması nedeniyle ülkemizde şiddetli bir kuraklık yaşanıyor. İklim değişikliğinden dolayı biz zaten böyle bir kuraklık olacağını öngörüyorduk. Bunları şimdi yaşamaya başladık. Eskiden 10-12 senede bir kurak bir mevsim olurdu. Şimdi bu 5-6 senede bir olmaya başladı. Daha önce 2008’de bir kuraklık yaşanmıştı” dedi.
Hızlı yağmurlar yeraltına geçemeden akıp gidiyor.
Şen, sağanak şeklindeki yağışların da kuraklığın habercisi olduğunu, hızlı yağan yağmurun yer altına geçmeden akıp gittiğini vurguladı. Türkiye’deki iklimleri etkileyen iki önemli merkez olduğunu belirten Şen, “Bunlar Azor yüksek basıncı ile İzlanda alçak basıncıdır. Kuzey Atlantik’te deniz yüzey sıcaklığı ısınması Azor yüksek basıncını kuvvetlendirir. Bu olay İzlanda alçak basıncının Avrupa ’yı geçerek Türkiye’ye gelmesini engeller. İşte Türkiye’de, yağışlardaki düzensizlik ve azlığın nedeni budur” dedi. Şen, Türkiye’de yaşanan kuraklığın etkilerinin azalabilmesi için mevsim normallerinin 2-3 katı kar veya yağmur yağması gerektiğini kaydetti.