Su Hakkı Kampanyası, Su Gününü Kutladı

musluktaki-temiz-suyumu-geri-ver-2Su Hakkı Kampanyası, “Dünya Su Günü”nü kutlayarak, temiz, kaliteli ve yeterli miktarda suya erişimin her canlı için bir hak olduğunu bildirdi.

Platforma üye bir grup, Galatasaray Lisesi önünde “Dünya Su Günü” dolayısıyla basın açıklaması yaparak, merkezi ve yerel yönetimleri su varlığının korunması konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Grup adına açıklama yapan Nuran Yüce, suyun bütün canlılar ve gelecek nesillerin yaşam kaynağı olduğunu belirterek, “Yeterli miktar ve kalitede suya erişim bir haktır” dedi.

Suyun, yaşam hakkı olmaktan çıkarılıp endüstriyel tarımın, sanayi ve enerjinin ham maddesi haline dönüştürüldüğünü anlatan Yüce, suya erişim imkanlarının gün geçtikçe kısıtlandığını söyledi.

Fosil yakıt üretimi sonucu yılda yaklaşık 18 milyar metreküp tatlı su varlığının kirlendiğine dikkati çeken Yüce, “Su, ticari bir ürün değildir. Su, yaşayan ve yaşatan bir varlıktır. Su, adaletsiz bir paylaşımın nesnesi olamaz, hepimizin mirasıdır ve gelecek nesillere aktarılmalıdır” diye konuştu.

Yağış olmazsa barajların dolmayacağını, boru hatlarından da su akmayacağını anlatan Yüce, iklim değişikliğini hesaba katmadan kuraklıkla mücadele edilemeyeceğini bildirdi.

Yüce, su varlıklarının kamusal varlıklar olduğunu vurgulayarak, su hizmetlerinin de kamusal hizmet alanı içinde verilmesi gerektiğini söyledi.

Suyun adil paylaşımı ve korunması konusunda yerel yönetimlere de büyük görevler düştüğünü kaydeden Yüce, “Temel ihtiyaçları karşılayacak miktar ve kalitede suya erişim haktır. Dolayısıyla belediyeler, hanedeki kişi sayısını hesaba katarak temel ihtiyaçlara yetecek suyu ücretsiz vermelidir” ifadesini kullandı.

Yüce, musluklardan temiz ve içilebilir su akması için de bütün su hizmetleri altyapısının kamu kaynakları kullanılarak iyileştirilmesini istedi, tüm insanların “Dünya Su Günü”nü kutladı.

“Musluktaki temiz suyumu geri ver”, “Kuraklık da susuzluk da kader değildir”, “Su hakkı anayasada tanınsın”, “Sokak çeşmelerinden su aksın”, “TOMA, suyu boşa harcama” yazılı döviz ve pankartlar taşıyan gruptakiler, açıklamanın ardından alandan ayrıldı.

Kaynak: AA

Ekleme Tarihi: 22.03.2014 20:21

musluktaki-temiz-suyumu-geri-ver-2

musluktaki-temiz-suyumu-geri-ver-3

haberciniz.biz