Tayan kuraklığı Meclis’e taşıdı

tayan-kurakligi-meclis-e-tasidiKaynak:Bursadabugün, 10 Nisan 2014
CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, kurak geçen kış ve ihtiyaç duyulan nisan yağmurlarının olmamasından dolayı başta buğday olmak üzere bazı ürünlerde zorunlu olarak sulamaya başlanması ve ilerleyen günlerde mevsim gereği başlayacak sulama için mevcut su rezervinin yetersiz olmasını TBMM gündemine taşıdı. Tayan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e, “Bakanlık olarak kuraklık sebebi ile ortaya çıkan bu durum için yol gösterici bir ürün planlaması var mıdır?” dedi.

“BARAJLARIN SULAMA ŞEBEKELERİ EKSİK”

Başta Çınarcık, Babasultan, Boğazköy gibi sulama amaçlı barajların ve tüm göletlerde su seviyelerinin yüzde 30’un altında olduğunu belirten Turhan Tayan, şunları söyledi:

“Yeraltı sularında düşüş vardır. Yaz başında yağacak yağmurların ise buğday, domates gibi ürünlere hastalık getirme riski vardır. İnegöl’de Babasultan Barajı hala sulama şebekesine kavuşamamıştır. İnegöl ‘de Halhalca Göleti su seviyesi yüzde 30′ dur. Taze fasulye ekimi ve sulamasında sorun vardır. İnegöl Kurşunlu Göleti yine dolmamıştır. Seviye yüzde 30’dur. Bu göletten 4 bin 500 dönüm modern çilekçilik tehlikededir. İnegöl Eymir Göleti dip yapmıştır. 3 bin dönüm çilek ve meyve sulamasının imkânı kalmamıştır. Yine İnegöl Şipali Göleti 2 bin dönüm ay çekirdeği, patates ve pancar üretimini karşılarken bu yıl su seviyesinin yetersizliği üretimi riske sokmuştur. Yenişehir’ de Boğazköy Barajından yapılması öngörülen sulama maalesef sulama şebekesi tamamlanıp devriye girmediğinden imkansızdır. Öte yandan Yenişehir’ de yer altı sulama tesisi,  55 bin dönüm arazi yaz sulaması için henüz devreye alınmamıştır.”

“KIRAĞI MEYVELERE ZARAR VERDİ”

İnegöl, Yenişehir, İznik ve Bursa ova köylerinde 29 Mart-30 Mart sabahları vuku bulan don sebebi ile kiraz, erik, armudun önemli ölçüde zarar gördüğünü söyleyen Tayan, “Bölgede sulama sorunları had safhadadır. Kırağı meyvelere zarar vermiştir. Karacabey, Mustafakemalpaşa, İznik ova köylerinde çiftçilerin sulama birliklerine borçları vardır. Kuraklık ve kırağı sebebi ile bu borçların ödenmesi imkânsız hale gelmiştir” dedi.

Tayan, Bakan Eker’e şu soruları yöneltti:

“Bakanlık olarak kuraklık sebebi ile ortaya çıkan bu durum için ile yol gösterici bir ürün planlaması var mıdır? Yıllardır tamamlanmayan Çınarcık, Babasultan ve Boğazköy barajları sulama şebekeleri ne zaman tamamlanacaktır? Çiftçilerin sulama birliklerine olan borçlarını yeniden yapılandırarak yeni bir kolaylık düşünüyor musunuz? Çiftçinin Tarım Kredi ve Devlet Bankalarına olan borçlarının ertelenmesini yapacak mısınız?”