Göçerlerin kuraklık endişesi

Göçerlerin kuraklık endişesiKaynak: Diyarbakırsöz, 27 Mayıs 2014
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin farklı illerinden rotalarını Bingöl’ün Karlıova ilçesindeki yaylalara çeviren göçerler, kış mevsiminde kar yağışının az olması, baharın da erken gelmesi nedeniyle kuraklık yaşanacağı endişesi taşıyor.

Besiciler, hava sıcaklığının artması nedeniyle haziran ayını beklemeden Karlıova’ya dönerken, ahırlarda beslenen büyük ve küçükbaş hayvanlar da bu yıl meraya erken çıkarıldı.

Hayvan yetiştiricisi Mehmet Emin Şen, hava sıcaklıklarının erken artması nedeniyle Karlıova’ya bir ay erken geldiklerini ifade ederek, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ’daki bazı besicilerin de yazı geçirmek için Karlıova’da yayla kiraladıklarını belirtti.

Şen, kar yağışının az olması, baharın da erken gelmesi nedeniyle toprağın yeterince su alamadığını savunarak, bu nedenle kuraklık endişesi taşıdıklarını vurguladı.

KURAKLIK ENDİŞESİ

Kuraklık olması halinde ot ve saman fiyatlarının da yükselebileceğine dikkati çeken Şen, “İklim şartları nedeniyle kuraklık yaşanmasından korkuyoruz. Kuraklık olur, bitkiler yetersiz kalır, su sıkıntısı oluşursa zarar ederiz. Tüm emeklerimiz boşa gider. Su sıkıntısı aynı zamanda hayvanlarda birçok hastalığa da yol açabilir” dedi.

Şen, kuraklık nedeniyle ot ve saman fiyatlarında artış meydana geleceğine işaret ederek, şöyle dedi:

“Etrafında akarsuların bulunduğu Karlıova’da erken gelen bahar nedeniyle dere yatakları ve hayvanlara yönelik sulama amaçlı kullanılan akarsular erken kurudu. Besiciler bu yıl erken ısınan hava nedeniyle hayvanlarını ahırlardan erken çıkardı ancak şimdi de kuraklık riski ile karşı karşıya kalmaktan korkuyoruz.”